8°C
Mostar 13°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 11°C
Bihać 14°C
Powered by Dark Sky

23.12.2020 / 16:51 BiH - Lokalni izbori

CIK pojasnio dalju proceduru utvrđivanja rezultata za Mostar

CIK pojasnio dalju proceduru utvrđivanja rezultata za Mostar
Foto: Vijesti.ba
Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine će, u skladu sa Izbornim zakonom BiH, u narednim danima objavljivati preliminarne rezultate izbora za Gradsko vijeće Grada Mostara održanih u nedjelju, 20. decembra 2020.

Iz te institucije navode da odbor na redovnom biračkom mjestu nakon zatvaranja biračkog mjesta utvrđuje rezultate glasanja sa tog biračkog mjesta, a zapisnik o radu biračkog odbora i odgovarajuće obrasce potpisuju svi članovi biračkog odbora.

Pojašnjavaju da je odredbama Izbornog zakona BiH propisano da nakon što od biračkih odbora dobije svu dokumentaciju i materijale za izbore, općinska/gradska izborna komisija utvrđuje objedinjene zbirne rezultate glasanja provedenog na teritoriji te općine/grada za organe za koje su provedeni izbori i o tome sastavlja zapisnik, koji se podnosi Centralnoj izbornoj komisiji BiH u roku od 24 sata nakon zatvaranja biračkih mjesta.

Ukoliko općinska/gradska izborna komisija nije u mogućnosti objediniti utvrđene izborne rezultate ta izborna komisija podnosi izvještaj Centralnoj izbornoj komisiji BiH sa zahtjevom za otvaranje vreće sa izbornim materijalom kako bi bilo izvršeno pravilno utvrđivanje izbornog rezultata, a u cilju pravilnog objedinjavanja izbornih rezultata.

Centralna izborna komisija BiH je na sjednici održanoj 21. decembra 2020. po zahtjevu Gradske izborne komisije Mostar izdala 45 naredbi kojim je odobrila otvaranje vreća radi objedinjavanja izbornih rezultata.

Aktivnosti iz naredbe Centralne izborne komisije BiH Gradska izborna komisija Mostar provela je u Mostaru dana 22. decembra 2020. od 11 do 18 sati u prisustvu oko 30 izbornih posmatrača.

Ukoliko nadležna izborna komisija, u ovom slučaju Gradska izborna komisija Mostar, pravilno ne objedini zbirne rezultate glasanja sa pojedinih biračkih mjesta, glavni kontrolor za obradu, unos i potvrdu izbornih rezultata kojeg je imenovala Centralna izborna komisija BiH može zahtjevati od Centralne izborne komisije BiH da se u Glavnom centru za brojanje pravilno broje glasovi sa određenih redovnih biračkih mjesta za određeni organ vlasti, te Centralna izborna komisija BiH na osnovu izvještaja glavnog kontrolora može narediti ponovna brojanja sa pojedinih redovnih biračkih mjesta Glavnom centru za brojanje, ukoliko za to bude postojala potreba.

U Glavnom centru za brojanje će biti brojani glasački listići koji se u svakom izbornom ciklusu inače broje u Glavnom centru za brojanje i to: listići sa biračkih mjesta za glasanje u odsustvu, glasački listići iz inostranstva, glasački listići birača koji su glasali putem redovnih i COVID-19 mobilnih timova, glasački listići birača koji su glasali na nepotvrđenim glasačkim listićima.

Prve aktivnosti Glavnog centra za brojanje u vezi sa izborima u Mostaru počele su dan nakon izbora. Glavni centar za brojanje u skladu sa Planom rada neće raditi u dane praznika, odnosno neće raditi 25 i 26. decembra 2020. godine, 1. i 2. januara 2021. kao ni 6. i 7. januara 2020.

Utvrđeni rezultati izbora za Gradsko vijeće Grada Mostara će uslijediti tek kad budu objedinjeni rezultati sa redovnih biračkih mjesta i rezultati brojanja glasačkih listića u Glavnom centru za brojanje u Sarajevu, najavljeno je iz CIK-a.

Tek nakon što Centralna izborna komisija BiH donese odluku o utvrđivanju i objavi izbornih rezultata, subjekti navedeni u Izbornom zakonu BiH mogu u roku od tri dana podnijeti zahtjev za ponovno brojanje glasačkih listića, odnosno u roku od dva dana može Apelacionom odjelu Suda BiH biti podnijeta žalba na odluku Centralne izborne komisije BiH.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo