15°C
Mostar 22°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 20°C
Bihać 19°C

30.12.2020 / 20:12 BiH - Dok traje kriza

Kantoni i općine se ponašaju kao države, a SNSD i HDZ migranti ne zanimaju

Kantoni i općine se ponašaju kao države, a SNSD i HDZ migranti ne zanimaju
Foto: FENA
Kolona od 20 praznih autobusa napustila je Lipu kod Bihaća, dok je više od 800 migranata i izbjeglica pod policijskom pratnjom vraćeno u ono što je ostalo od prihvatnog kampa.

O migrantima će sutra odlučivati Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na vanrednoj sjednici, kazao je za BHRT ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić.

On je kazao kako vjeruje da će se ministri držati ranije odluke o izmještanju migranata u Biru do ponovnog osposobljavanja kampa Lipa.

"Vijeće ministara će imati vanrednu sjednicu i mislim da će do 9 sati usvojiti određene zaključke oko upravljanja migrantskom krizom. Vjerujem da će potvrditi ranije odluke, posebno onu koja se odnosi na kamp Bira, koji je procijenjen kao najbolji smještaj dok se Lipa ne pripremi kao trajni kamp pa će se onda Bira zatvoriti".

Cikotić nije isključio mogućnost da USK neće ustupiti Biru za migrante, ali prije ili kasnije ako ne realizuju odluke Vijeća ministara, biće u prilici da svi na svom nivou odgovaraju za ono što su uradili ili nisu uradili.

Ministar je zapravo potvrdio ono što cijela javnost u BiH zna - kantoni se ponašaju kao država u državi.

S druge strane kadrovi SNSD-a i HDZ-a u Vijeću ministara BiH se ponašaju kao da migranti nisu njihov problem. Zna li još neko ko je ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević!?

U međuvremenu je Štab Civilne zaštite Grada Bihaća na hitnoj sjednici održanoj u srijedu 30. decembra, ispred „Bire“, jednoglasno usvojio dva zaključka, među kojima i onaj da bi nasilno smiještanje migranata i izbjeglica u „Biru" bez saglasnosti vlasti u Unsko-sanskom kantonu, narušilo sigurnosnu situaciju u tom dijelu BiH.

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine (VM BiH) Zoran Tegeltija razgovarao je u srijedu, 30. decembra, sa savjetnikom za vanjsku politiku kancelarke Angele Merkel, Janom Hekerom a fokus sastanka je bio na iznalaženju najboljeg rješenja za smještaj migranata i izbjeglica.

Sagovornici su ocijenili da se u ovom trenutku u cilju sprečavanja humanitarnih, epidemioloških i drugih posljedica, kao najbolje rješenje za smještaj migranata vidi otvaranje kampa „Bira“ na period od četiri mjeseca, koliko je potrebno da se na lokaciji „Lipa“ napravi prihvatni centar za migrante, nakon čega bi kamp „Bira“ bio trajno zatvoren.

Međutim, gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić zatražio je u srijedu navečer, 30. decembra, od Ministarstva sigurnosti BiH i Vijeća ministara BiH da, "uprkos pritiscima Evropske unije i međunarodne zajednice ne dozvole povratak migranata u nekadašnji kamp 'Bira'".

„Grad Bihać sa Unsko-sanskim kantonom je spreman da zbrine ljude koji se nalaze na Lipi, spremni smo da im nađemo tamo smještaj, da im osiguramo hranu. Sedam dana radimo sa humanitarnim organizacijama na tome. I sada bi protiv volje građana Bihaća da ih ponovo ovdje vrate“, kazao je Fazlić.

A upravo su gradonačelnik Bihaća i premijer USK ponudili plan da se migranti iz kampa "Lipa" prebace u kamp "Bira". Dogovor su izigrali.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo