6°C
Mostar 13°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 10°C
Bihać 10°C

18.01.2021 / 10:30 BiH - Jasan stav

Sudije Suda BiH odbacile navode iz anonimnog tzv. 'Otvorenog pisma'

Sudije Suda BiH oglasile su se saopštenjem za javnost povodom tzv. otvorenog pisma nepoznatog pošiljaoca, u kojem se kao potpisnici navode sudije Suda i tužioci Tužilaštva BiH.

Sudije Suda BiH odlučno su odbacile navode iz anonimnog tzv. otvorenog pisma, poručili su u saopštenju.

Sud BiH, kako se navodi, ponovo je izložen pritisku anonimnih pošiljalaca izrazito malicioznih i montiranih tekstova, koji obiluju neistinitim, uvredljivim i gnusnim konstrukcijama o ličnosti i postupanju određenog broja sudija i predsjednika Suda BiH, te samim tim dovode do stvaranja pritiska s ciljem urušavanja institucionalnog kapaciteta i kredibiliteta Suda BiH.

"Usljed nedostatka stvarne kriminalne količine, umjesto ranijih anonimnih krivičnih prijava,
prešlo se na anonimna tzv. otvorena pisma, s navođenjem lažnih potpisnika, sve s ciljem što direktnijeg ataka na ugled i autoritet Državnog suda", kaže se u saopštenju.

Ističe se da sudije, kao i predsjednik Suda BiH, odlučno i s gnušanjem odbacuju
navode iznesene u anonimnom tzv. otvorenom pismu od 14. januara 2021. godine,
uz posebno odbacivanje svakog autorstva navedenog teksta, a o čemu svjedoče svojeručni potpisi u prilogu ovog saopštenja.

"Sud je zbog predmeta koje procesuira izložen različitim medijskim i institucionalnim aktivnostima, koji ne samo da su nezakoniti, već prelaze u sferu klevetničkog uvredljivog govora. Međutim, ni ovaj kao ni raniji primjeri neće utjecati na zakonitost i pravilnost rada Suda i postupanja sudija i predsjednika Suda", naglašava se u saopštenju.

Sudije Suda BiH pozvale su tužioce Tužilaštva BiH da se izjasne da li su potpisnici anonimnog tzv. otvorenog pisma od 14.01.2021. godine.



(Vijesti.ba)

Izdvajamo