1°C
Mostar °C
Tuzla 6°C
Banja Luka °C
Bihać 4°C

10.02.2021 / 16:46 BiH - Najavio Zeljković

Vakcinacija u RS-u počinje u petak, prve doze za 30 zaposlenih u UKC-u

Vakcinacija u RS-u počinje u petak, prve doze za 30 zaposlenih u UKC-u
Branislav Zeljković / Vijesti.ba
Vakcinacija protiv virusa korona ruskom vakcinom Sputnik V u Republici Srpskoj počet će u petak, 12. februara, u Univerzitetskom kliničkom centru /UKC/ Republike Srpske u Banjoj Luci i primit će je tridesetak zaposlenih.

Ovo je na današnjoj konferenciji za medije u Banjoj Luci najavio direktor Instituta za javno zdravstvo Branislav Zeljković.

"Cilj nam je da tokom sljedeće sedmice i druge bolnice dobiju određenu količinu vakcina kako bismo mogli obaviti vakcinaciju prioritetnih zdravstvenih radnika", rekao je Zeljković.

On je naveo da će prvenstveno biti vakcinisani radnici u Covid odjeljenjima, intenzivnim njegama i infektivnim klinikama, te svi zdravstveni radnici koji dolaze u kontakt sa osobama koje su pozitivne na prisustvo virusa korona i samim tim su izloženi riziku oboljevanja.

Zeljković je rekao da će Institut pratiti proces vakcinacije kako bi mu zdravstveni radnici što lakše i efikasnije mogli pristupiti.

"Očekujemo dodatnu količinu vakcina koja bi trebalo da bude isporučena između 15. i 28. februara, odnosno 200.000 doza za 100.000 građana Republike Srpske. Zajedno sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite pripremit ćemo određene servise da bi se građani u što skorijem vremenu mogli prijaviti za dobrovoljnu vakcinaciju", rekao je Zeljković i ponovio da je vakcina za sve građane besplatna i dobrovoljna.

On je naveo da će u toku ove sedmice biti edukovano i osoblje u bolnicama, a potom i u domovima zdravlja kako bi mogli pristupiti procesu vakcinacije.

Zeljković je rekao da je Vlada Republike Srpske uložila ogromne napore kada je riječ o nabavci ruske vakcine, te dodao da se u narednom periodu očekuje da krene masovna vakcinacija, što će poboljšati epidemiološku sliku.

Kada je riječ o kineskoj vakcini, Zeljković je rekao da je još sve neizvjesno u vezi sa rokom isporuke, ali da se radi na tehničkim detaljima kako bi ona stigla.

Zeljković je istakao da je i dalje potreban oprez kada je riječ o pandemiji virusa korona i eventualnom popuštanju mjera, te naglasio da naglo ublažavanje mjera može da ostavi teške posljedice.

Prema njegovim riječima, svaka zemlja u svijetu koja je pristupila vakcinaciji zadržala je mjere, jer građani nisu zaštićeni dok se ne vakciniše određeni procenat.

"Mi smo se doveli u postojeću epidemilošku situaciju, u stabilan tok, postojećim mjerama. Bilo bi vrlo neozbiljno da određene mjere ublažimo bez opravdanog razloga zato što je tu vakcina", rekao je Zeljković i napomenuo da je sada potrebno strpljenje.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo