1°C
Mostar 5°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 6°C
Bihać 4°C

11.02.2021 / 13:53 BiH - Obilne padavine

Vodostaj Drine u Goraždu u porastu, za sada nema opasnosti

Vodostaj Drine u Goraždu u porastu, za sada nema opasnosti
Foto: FENA - Vijesti.ba

Svi vodostaji na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde danas su u porastu - potvrdio je šef odsjeka Kantonalne uprave Civilne zaštite Ramo Živojević.

Prema mjerenjima u 13 sati na hidrološkoj stanici u Goraždu vodostaj Drine iznosio je 256,22 cm.

- Pratimo situaciju iz sata u sat i vodostaj za sada nije dostigao kritičnu tačku jer na 280 cm se poduzimaju mjere zaštite od poplava. Istina, ugroženi su pojedini vikend objekti u samom priobalju rijeke, odnosno u njenoj neposrednoj blizini, ali situacija je generalno za sada stabilna – kazao je Živojević.

Naglasio je da je Kantonalna uprava Civilne zaštite u kontaktu sa HE Mratinje te Ministarstvom sigurnosti BiH. Navodi da su iz HE Mratinje jutros dobili informacije o režimu rada te im je najavljeno da će danas od 10 do 17 sati ispustiti oko 200 metara kubnih vode u sekundi.

- U noći ne znamo kako će se nastaviti ali ćemo biti u kontaktu. Tu informaciju su nam potvrdili i u operativnom centru Ministarstva sigurnosti BiH gdje su nam kazali da su i oni u kontaktu sa HE Mratinje. Dakle, prema trenutnim informacijama za sada se ne planira esktremno veliko ispuštanje vode iz HE Mratinje i po našim saznajima hidroakumulacija je spremna primiti još mnogo količine vode tako da stanje nije kritično. Za sada nema opsanosti, ali moramo pratiti situaciju na terenu i vodostaj te preduprijediti eventualno moguće opasnosti - podvukao je Živojević.(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo