0°C
Mostar 5°C
Tuzla 0°C
Banja Luka 2°C
Bihać 4°C

10.03.2021 / 00:44 Svijet - Washington

Kongres u srijedu treba prihvatiti Bidenov historijski plan oporavka

Kongres u srijedu treba prihvatiti Bidenov historijski plan oporavka
Foto: Vijesti.ba

Američki Kongres u srijedu bi trebao prihvatiti plan oporavka ekonomije vrijedan 1900 milijarda dolara koji je prioritet na početku mandata demokrata Joea Bidena i koji bi trebao potaknuti ekonomski rast u SAD-u.

Sjedinjenim Državama "očajnički trebaju" te mjere za izlazak iz krize uzrokovane pandemijom, istaknuo je novi predsjednik koji je obećao da će svoj sveobuhvatan "američki plan spašavanja" potpisati čim ga prihvati Kongres.

Republikanci u Kongresu oštro mu se protive, osuđujući mjere "krajnje ljevice" koje idu puno dalje od borbe s krizom uzrokovanom covidom-19.

No demokrati koji kontroliraju Zastupnički dom sigurni su da će ga prihvatiti na glasanju predviđenom u srijedu.

"Ovo je izniman, historijski zakon koji će potaknuti temeljitu preobrazbu i omogućiti da se uvelike osnaži borba s virusom i odgovori na našu ekonomsku krizu", istaknula je demokratska predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi.

"Načinili smo golem korak" kako bismo pomogli Amerikancima, rekao je Joe Biden u subotu nakon glasanja o tom planu pomoći u Senatu.

Američka ekonomija je lani pala za 3,5 posto, što je najgora godina nakon Drugog svjetskog rata.

Stručnjaci ocjenjuju da će "američki plan za spas" privrede potaknuti rast.

Bijela kuća misli da će ovaj zakon ove godine otvoriti više od 7 miliona radnih mjesta, omogućiti bolju dostupnost medicinskih usluga i spasiti mnoge živote zahvaljujući ulaganju u kampanju cijepljenja stanovništva.

Plan uključuje direktnu pomoć u iznosu od 1400 dolara po osobi i po djetetu za milione Amerikanaca i do septembra produžuje vanrednu naknadu za nezaposlene koja treba isteći 14. marta.

Ovo je treći plan koji donosi američki Kongres od početka pandemije prije godinu dana.

Prvi, vrijedan čak 2200 milijarda dolara odobren je uz potporu republikanaca i demokrata a Trump ga je potpisao u martu 2020.

(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo