14°C
Mostar 19°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 19°C
Bihać 15°C

15.03.2021 / 12:32 Svijet - Nakon novih protesta

Ratno stanje u dijelovima najvećeg grada Mijanmara

Ratno stanje u dijelovima najvećeg grada Mijanmara
Vladajuća vojna hunta u Mijanmaru proglasila je ratno stanje u šest kantona u najvećem gradu u zemlji Jangonu, poslije novih protesta protiv vojnih vlasti tokom vikenda, kada je poginulo najmanje 39 osoba.

Državna televizija MRTV javila je da je ratno stanje uvedeno u četiri katnona u Jangonu, a prethodno je sinoć uvedeno ratno stanje u dva od ukupno 33.

Najmanje 38 ljudi je poginulo, a desetine su povrijeđene u jednom od najtežih dana suzbijanja demonstranacija protiv vojnog puča, prema Asocijaciji za pomoć političkim zatvorenicima, nezavisnoj grupi koja prati rezultate nasilja. Nekoliko procjena iz drugih izvora navelo je veći broj nastradalih, prenosi Beta.

Mobilni internet servis je prekinut, što komplikuje napore da se organizuju novi protesti i za izvještavanje medija, mada je i dalje moguć pristup preko fiksnih širokopojasnih veza.

Mobilni servis podataka je korišten za uživo prenošenje protesta, kada se često vidjelo kako pripadnici bezbjednosnih snaga napadaju demonstrante. Taj servis je do sada bio isključivan samo od 1 do 9 ujutro nekoliko sedmica bez zvaničnog objašnjenja.

Zbog blokiranja internet servisa odloženo je ročište u sudu u glavnom gradu Mijanmara, Najpjidu, na kome je preko video veze trebalo da učestvuje pritvorena bivša šefica civilne vlade Aung San Suu Kyi, rekao je njen advokat.

Aung San Suu Kyi i svrgnuti predsjednik Win Myint pritvoreni su za vrijeme vojnog preuzimanja vlasti 1. februara, i optuženi su za nekoliko krivičnih djela koje njihove pristalice smatraju da su politički motivisane da bi se držali u pritvoru.

Od kada je vojska preuzela vlast prije šest sedmica, Mijanmar je pod nacionalnim vanrednim stanjem, sa svrgnutim ili pritvorenim civilnim vođama i vojskom koja vodi vladu. Međutim, jučer je prvi put objavljeno uvođenje ratnog stanja u nekim dijelovima zemlje i ukazuje da vojska direktno preuzima kontrolu za bezbijednost, umjesto policije.

U objavi se navodi da Državni administrativni savjet deluje da pojača bezbijednost i povrati red, i da je regionalni komandant Jangona dobio administrativna, sudska i vojna ovlaštenja u oblastima pod njegovom komandom. Naređenje obuhvata šest od 33 kvarta Jangona, u kojima je posljednjih dana bilo nasilja.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo