20°C
Mostar 25°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 20°C
Bihać 19°C

17.03.2021 / 19:33 Politika - Ministrica vanjskih poslova BiH

Turković razgovarala s generalnom sekretarkom RCC-a Bregu

Turković razgovarala s generalnom sekretarkom RCC-a Bregu
Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković, danas je razgovarala s generalnom sekretarkom Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlindom Bregu.

Sagovornice su razmijenile mišljenja o trenutnoj situaciji koja se odnosi na pandemiju COVID-19, nabavku vakcina, te iskazale važnost intenziviranja regionalne saradnje u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Generalna sekretarka Bregu je informirala ministricu Turković o statusu implementacije Zajedničkog regionalnog tržišta, s fokusom na Zelenu agendu i multilateralni sporazum o kretanju s ličnim kartama na zapadnom Balkanu.

Također, ministrica je informirana i o ukidanju roaminga između zemalja zapadnog Balkana, koji će biti implementiran od 1. jula 2021. godine.

Ministrica Turković je naglasila da Bosna i Hercegovina snažno podržava Vijeće za regionalnu saradnju kao najvažniju regionalnu organizaciju. Istakla je opredjeljenje naše zemlje za aktivno učešće u Zajedničkom regionalnom tržištu, koji je prihvaćen na Samitu Berlinskog procesa u Sofiji u novembru prošle godine.

Sagovornice su se usaglasile da regionalna saradnja nema alternativu, te da predstavlja najbolji pravac za ubrzanje evropskog puta zemalja zapadnog Balkana, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVPBiH.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo