14°C
Mostar 19°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 18°C
Bihać 16°C

19.04.2021 / 08:28 Svijet - 1,65 milijardi dolara vrijedan ugovor

Izrael i Grčka sklopili sporazum o vojnoj nabavi, izveli vojnu vježbu

Izrael i Grčka sklopili sporazum o vojnoj nabavi, izveli vojnu vježbu

Grčka i Izrael sklopili su u nedjelju sporazum o opremanju i obuci grčkih zračnih oružanih snaga, a organizirana je i zajednička vojna vježba, objavilo je izraelsko ministarstvo obrane.

Sporazum uključuje 1,65 milijardi dolara vrijedan ugovor o uspostavi centra za obuku grčkog vojnog zrakoplovstva, koji će 22 godine voditi izraelska vojna tvrtka Elbit Systems, objavilo je izraelsko ministarstvo obrane.

Vrijednost posla najveća je u povijesti odnosa dvije zemlje.

Elbit će centar oformiti po uzoru na izraelsku akademiju vojnog zrakoplovstva a bit će opremljen s 10 školskih zrakoplova tipa M-346 talijanskog proizvođača Leonarda, dodalo je ministarstvo.

Kompanija će nabaviti i opremu za grčke zrakoplove T-6 i organizirati obuku, simulatore i logističku podršku.

“Siguran sam da će (program) modernizirati kapacitete i ojačati gospodarstvo Izraela i Grčke i da će se time partnerski odnos naše dvije zemlje produbiti na vojnoj, ekonomskoj i političkoj razini”, izjavio je izraelski ministar obrane Benny Gantz.

Izraelsko i grčko vojno zrakoplovstvo izvelo je u nedjelju u Grčkoj i zajedničku vježbu, objavilo je izraelsko ministarstvo obrane.

Izraelski vojni zrakoplovi u više su navrata u grčkom zračnom prostoru uvježbavali odgovor na protuzračni raketni sustav S-300 ruske proizvodnje, postavljen na Kreti, ali izvor u stožeru grčkih oružanih snaga tvrdi da u nedjeljnoj vježbi nije aktiviran.

Sustav imaju i Sirija i Iran, koje Izrael smatra neprijateljima, podsjeća Reuters.

Krajem prošlog tjedna grčki, ciparski, izraelski i ministar vanjskih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata sastali su se na Cipru i dogovorili dublju suradnju, navodi agencija.
(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo