20°C
Mostar 25°C
Tuzla 24°C
Banja Luka 23°C
Bihać 21°C

21.04.2021 / 10:50 Svijet - Vladimir Zelenski

Ukrajinski predsjednik omogućio pozivanje u vojsku bez najave

Ukrajinski predsjednik omogućio pozivanje u vojsku bez najave
Vladimir Zelenski / Vijesti.ba
Predsjednik Ukrajine, Vladimir Zelenski, odobrio je zakon kojim se rezervistima omogućava poziv u vojnu službu bez najave mobilizacije, saopćio je u srijedu njegov ured.

Odobrena od parlamenta krajem marta, ta mjera omogućava značajno pojačavanje oružanih snaga, usred eskalacije napetosti s Rusijom na istoku Ukrajine.

- To će omogućiti brzo spremanje vojnih jedinica, čime će se značajno povećati njihova borbena efikasnost tokom vojne agresije - navodi ured.

U utorak je Zelenski pozvao svog ruskog kolegu Vladimira Putina da se sastane s njim u regiji Donbas i razgovara o okončanju tamošnjeg sukoba i ublažavanju napetosti između susjeda.

Kijev i Moskva okrivljuju jedni druge za sve veće sukobe u Donbasu, gdje su se ukrajinske trupe borile protiv snaga Rusije, u sukobu u kojem je, prema navodima Ukrajine, od 2014. godine ubijeno 14.000 ljudi, prenosi Reuters.

Ukrajina, njeni zapadni saveznici i NATO optužili su Rusiju za "provokacijsko" raspoređivanje vojnika na istočnoj granici Ukrajine i na Krimu. Zauzvrat, Rusija je optužila Sjedinjene Države i NATO za provokacije u crnomorskom regionu.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo