0°C
Mostar 5°C
Tuzla 0°C
Banja Luka 2°C
Bihać 4°C

06.05.2021 / 11:00 Politika - 7 svjetskih sila

G7: Odbijamo svaki pokušaj podrivanja teritorijalnog integriteta BiH

G7: Odbijamo svaki pokušaj podrivanja teritorijalnog integriteta BiH
Foto: Vijesti.ba
Ministri vanjskih poslova i razvoja zemalja članica G7 donijeli su na sastanku u Lodonu niz zaključaka od kojih se neki odnose na Zapadni Balkan i Bosnu i Hercegovinu.

U nastavku pročitajte šta su to u Grupi 7, koju čine SAD, Kanada, Japan, Njemačka, Italija, Francuska i Velika Britanija, zaključili kada je u pitanju Zapadni Balkan:

"Potvrđujemo našu zajedničku predanost sigurnosti, ekonomskom oporavku i evropskoj perspektivi šest zemalja Zapadnog Balkana kao ključnu investiciju za mir i stabilnost.

Naglašavamo važnost napretka u neophodnim unutrašnjim reformama, posebno vladavine zakona, uključujući borbu protiv organiziranog kriminala, nezakonitog finansiranja i korupcije, teškim akcijama koje se poduzimaju protiv najgrubljih slučajeva.

Stoga, podržavamo formalno otvaranje pregovora o pristupanju EU s Albanijom i Sjevernom Makedonijom.

Podržavamo daljnji napredak u regionalnoj saradnji, posebno kroz Zajedničko regionalno tržište, Zelenu agendu za Zapadni Balkan i Berlinski proces.

Pozivamo Kosovo i Srbiju da se konstruktivno uključe u pregovore u okviru dijaloga uz pomoć EU i da u potpunosti normaliziraju svoje odnose kroz sveobuhvatan i pravno obvezujući sporazum koji doprinosi regionalnoj stabilnosti.

Podržavamo implementaciju reformske agende vezane za pregovore o pristupanju EU s Crnom Gorom i Srbijom.

Pozivamo zemlje u regiji da prošire domaći politički prostor i poboljšaju okruženje za civilno društvo i nezavisne medije.

Neopravdana nagađanja o promjenama granica po etničkim linijama nisu rješenje za izazove s kojima se suočava regija. Takve promjene predstavljale bi prijetnju regionalnoj sigurnosti.

Odlučno odbijamo svaki pokušaj podrivanja teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine. Pozivamo sve stranke u Bosni i Hercegovini da se slože i provedu izborne i ograničene ustavne reforme, presude Evropskog suda za ljudska prava i usko sarađuju s OSCE-ovim Uredom za demokratske institucije i ljudska prava i Venecijanskom komisijom na približavanju zemlje ostvarenju njenih demokratskih težnji.

Pozdravljamo kandidaturu Christiana Schmidta za visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini".


(Vijesti.ba)

Izdvajamo