14°C
Mostar 19°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 19°C
Bihać 15°C

31.05.2021 / 08:00 Ekonomija - Svjetski ugled

Impresivan rast izvoza oružja i municije iz BiH u Ameriku

Impresivan rast izvoza oružja i municije iz BiH u Ameriku
Džindić s delegacijom bh. firmi u SAD 2020.

Nakon 20 godina haosa, namjenska industrija u mandatu aktuelne Vlade FBiH postala jedna od najprofitabilnijih grana privrede.

 

Rast prihoda je udvostručen, iz gubitaka se prešlo u dobit, povećan je broj zaposlenih, bilježi se stalni rast proizvodnje i izvoza, a firme iz ove oblasti uživaju svjetski ugled.

Svjedoče o tome i podaci o izvozu oružja i municije iz Bosne i Hercegovine u Sjedinjene Američke Države, koji bilježi 'strahovit' skok na početku ove godine.

Radi se o realizacija nekih od ugovora koji su ranije dogovoreni, izvještava BiznisInfo. U prva četiri mjeseca ove godine izvoz oružja i municije iz BiH u SAD iznosio je 24,3 miliona KM, što je veliki skok u odnosu na prošlu godinu.

SAD su se našle na prvom mjestu izvoznih tržišta za ovu vrstu robe iz BiH. Daleko iza po iznosu nalazi se Egipat koji je na drugom mjestu, sa izvozom vrijednim nešto manje od 10 miliona KM. Ono što je važno naglastiti jeste da Saudijska Arbija, koja je bila među glavnim tržištima za bh. oružje i municiju, ove godine nije ni među prvih 10.

Poređenja radi, za cijelu prošlu godinu izvoz oružja i municije iz BiH u SAD iznosio je 20 miliona KM, što znači da je u 2021. taj iznos premašen za samo četiri mjeseca.

Inače, u proteklom periodu bilo je više informacija o tome da su bh. kompanije dogovorile isporuke za partnere u SAD.
U januaru prošle godine nekoliko kompanija iz BiH učestvovalo je na najvećem svjetskom sajmu namjenske industrije Shot Show 2020 u Las Vegasu.

Federalni minister Nermin Džindić tada je rekao da su Pretis i Igman dogovorili višemilionski posao s jednom američkom kompanijom.

- Riječ je o ugovoru vrijednom stotine miliona dolara. To je rezultat zajedničkog nastupa ove dvije kompanije i ovo je itekako dobar posao - rekao je Džindić.

Prema njegovim riječima, na sajmu su veliko interesovanje izazvali upravo Igman, Pretis i Ginex. Ukupan izvoz oružja i municije iz BiH u prva četiri mjeseca ove godine bio 65,5 miliona KM.

Inače, kada je u pitanju neto dobit brojke govore da je u periodu od 2011. do 2014.godine industrija bilježila gubitak od preko 35 miliona KM. Od 2015. do 2019. godine namjenska industrija bilježi neto dobit od od preko 153 miliona KM.

Također, stabilan i kontinuiran rast prihoda bilježi se od 2015 godine. Prosječni i ukupni prihodi u posmatranom periodu su utrostručeni. U periodu od 2011. do 2014.godine prihodi su bili 344 miliona KM, dok su u period od 2015. do 2019. Godine bilježe poslovni prihovi od preko milijardu i 160 miliona KM.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo