-2°C
Mostar 3°C
Tuzla 1°C
Banja Luka 2°C
Bihać 2°C

04.06.2021 / 08:06 Politika - Specijalni izaslanik SAD

Palmer: Granice BiH su fiksirane, nema govora o promjeni

Palmer: Granice BiH su fiksirane, nema govora o promjeni
Matthew Palmer / Arhiv
Matthew Palmer, specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan, u intervjuu za Blic.rs odgovorio je i na pitanja je li ima straha da bi prekrajanje granica moglo da se proširi dalje na Balkan.

Palmer je bio decidan.

- Granice Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije su fiksirane. Niko ne govori o promjeni granica BiH, niko ne govori ni o promjeni granica Sjeverne Makedonije. To nije pitanje. Ono što ovde jeste pitanje je definisanje normalnog odnosa između Srbije i Kosova, i ono oko čega Beograd i Priština mogu da se dogovore. Mi ćemo pomoći njihovom putu u EU, i Srbija i Kosovo teže ka evropskoj budućnosti, a Kosovo želi i da bude član NATO.

A da bi se to postiglo, moraju da se dogovore i normalan odnos je nešto što će EU i NATO zahtijevati. SAD bi voljele da vide evropsku Srbiju, evropsko Kosovo, i sve zemlje Zapadnog Balkana u EU porodici. Definisanje normalnog odnosa je upravo ono o čemu se u ovom dijalogu radi, identifikovanje oblasti na kojima treba raditi i riješavati, da bi odnos funkcionisao onako kako normalni odnosi funkcionišu – rekao je Palmer.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo