4°C
Mostar 10°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 9°C
Bihać 7°C

04.06.2021 / 11:50 Crna hronika - Akcija "Kolonija"

Za troje uhapšenih inspektora iz Sarajeva predložen jednomjesečni pritvor

Za troje uhapšenih inspektora iz Sarajeva predložen jednomjesečni pritvor
Postupajući tužilac Tužilaštva Kantona Sarajevo predložio je Općinskom sudu u Sarajevu određivanje jednomjesečnog pritvora inspektorima Mirzi Ademaju, Edini Busuladžić i Alziri Hoti.

Inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove se sumnjiče za krivična djela primanja nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, primanje dara i drugih oblika koristi i zloupotrebu položaja ili ovlasti. Pritvor je predložen zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli utjecati na svjedoke, prikriti ili uništiti dokaze, te zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela, saopćeno je iz Tužilaštva KS.

Oni se sumnjiče da su uz posredovanje Enesa Zijadića, inače vlasnika jedne trgovinske radnje, sačinjavali zapisnike o inspekcijskom nadzoru, a da nisu utvrđivali stvarno stanje. Za navedene nezakonite radnje, a preko osumnjičenog Zijadića, uzimali su mito u iznosu od 200 do 250 KM.

U određenim slučajevima nisu uopće vršili inspekcijski nadzor ili nisu izricali prekršajne kazne.

Osumnjičeni Enes Zijadić je prilikom ispitivanja priznao izvršenje svih navedenih radnji te su mu predložene mjere zabrane sastajanja sa svjedocima i osumnjičenima u ovom predmetu.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo