5°C
Mostar 11°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 8°C

06.06.2021 / 17:24 Svijet - Vatikan

Papa tužan zbog masovne dječije grobnice u Kanadi, ali se nije izvinio

Papa tužan zbog masovne dječije grobnice u Kanadi, ali se nije izvinio
Papa Franjo / Vijesti.ba
Papa Franjo je rekao da je tužan zbog masovne grobnice s više od 200 djece u bivšoj Rimokatoličkoj crkvi za starosjedilačke učenike u Kanadi, ali se nije izvinio uprkos zahtjevu premijera Justina Trudeaua.

Papa Franjo je, u obraćanju vjernicima okupljenim na vatikanskom Trgu svetog Petra pozvao političke i crkvene vlasti da rade na rasvetljavanju slučaja i na zacjeljenju rana.

Dva dana ranije, kanadski premijer Trudeau rekao je da je duboko razočaran što se Vatikan nije izvinio i pozvao crkvu da preuzme odgovornost.

Trudeau razočaran

U Kanadi je od 19. vijeka do 1970-ih godina više od 150.000 dece starosjedilaca prisilno slato u rezidencijalne škole koje su bile pod upravom crkava, a osnovane su s ciljem prisilne asimilacije u kanadsko društvo.

Starosjedilačka zajednica saopštila je krajem prošlog mjeseca da su radarom otkrivene kosti djece u blizini mjesta gdje se nalazila Kamloops indijanska rezidencijalna škola u Britanskoj Kolumbiji na zapadu Kanade, koja je radila od 1890. do kasnih 70-ih godina 20. vijeka.

Kanadska vlada priznala je da je u školama vladalo fizičko i seksualno zlostavljanje i da su učenici dobijali batine zbog toga što govore svoj maternji jezik, prenosi Beta.

Papa: S tugom pratim vijesti

“S tugom pratim vijesti koje stižu iz Kanade o uznemirujućem otkriću ostataka 215 djece”, rekao je papa Franjo.

On je rekao da se oseća bliskim kanadskom narodu koji je traumatizovan šokantnom viješću.

Papa, ipak, nije uputio direktno izvinjenje, što su tražili mnogi građani i kanadski premijer od Rimokatoličke crkve, zbog njene uloge u radu rezidencijalnih škola.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo