14°C
Mostar 19°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 18°C
Bihać 16°C

29.06.2021 / 08:11 BiH - IGK o predstojećoj presudi

Oslobađanje Stanišića i Simatovića bio bi poraz međunarodne pravde

Oslobađanje Stanišića i Simatovića bio bi poraz međunarodne pravde
Emir Ramić / Vijesti.ba
Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) očekuje da će Mehanizam za međunarodne krivične sudove 30. juna nakon ponovljenog suđenja potvrditi stručno mišljenje francuske sutkinje Michele Picard koja je u suprotnom mišljenju priloženom uz ...

... hašku oslobađajuću presudu "Stanišić Simatović" ocijenila da su dokazi bili dovoljni za osuđujuću presudu protiv dvojice bivših dužnosnika srbijanske službe državne sigurnosti za zločine koje su u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini počinile paravojne jedinice pod njihovom kontrolom.

Kako navodi IGK u saopćenju za javnost, u procesu realizacije udruženog zločinačkog projekta s ciljem formiranja Velike Srbije na račun prije svega Bosne i Hercegovine, ali i djelova Hrvatske, Slobodan Milošević i njegov kriminalni establišment su formirali dvije kriminalne linije. Vojnu liniju Milošević, Perišić, Mladić i MUP-ovu liniju, Milošević, Stanišić i Simatović.

Iz IGK-a naglašavaju da presuda Stanišiću i Simatoviću nije samo pitanje lične odgovornosti dvije osobe, nego je ona bitna za razumijevanje udruženog zločinačkog projekta i strukture na koju se oslanjao.

-Oni koji se terete za udruženi zločinački projekt koji je podrazumijevao deportacije i progone, ubistva i druga nehumana djela, u ime kriminalnog pohoda za realizaciju Velike Srbije, oni koji su opremali, obučavali, finansirali, kontrolirali i na ratišta u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini slali vojne i paravojne snage koje su počinile zločine na brojnim lokacijama u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, zaslužuju sudsku osudu - poručuju iz IGK-a.

Upozoravaju da bi sudsko oslobađanje Stanišića i Simatovića bio poraz međunarodne pravde, uvreda i poniženje žrtava, atak na istinu i pravdu i obesmišljavanje rada i negiranje zaostavštine Haškog tribunala.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo