14°C
Mostar 19°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 19°C
Bihać 15°C

30.06.2021 / 08:11 BiH - Počinju razgovori

Ekspertski timovi BiH i Hrvatske danas o Trgovskoj gori

Ekspertski timovi BiH i Hrvatske danas o Trgovskoj gori
Foto: Vijesti.ba

Članovi Ekspertskog tima iz BiH danas u Zagrebu započinju razgovore sa hrvatskom delegacijom o namjerama Zagreba da na Trgovskoj gori, u neposrednoj blizini granice, grade odlagalište za radioaktivni otpad i istrošenog nuklearnog goriva iz Nuklearne elektrane "Krško".

Predsjedavajući Ekspertskog tima iz BiH za praćenje stanja i aktivnosti u vezi sa tom problematikom Emir Dizdarević rekao je da će razgovori biti vođeni danas i sutra, te da će nakon toga imati više informacija o svemu.

"Znamo šta ćemo tražiti na uvid, a vidjećemo kakvi su njihovi pristupi", rekao je za "Glas Srpske" Dizdarević, koji je i zamjenik direktora Regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu bezbjednost BiH.

Odlazak stručnjaka iz BiH u Hrvatsku dogovoren je nedavno na sastanku ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staše Košarca i ministra privrede i održivog razvoja Hrvatske Tomislava Ćorića.

Košarac je tada informisao hrvatsku stranu o jedinstvenom stavu nadležnih institucija na svim nivoima vlasti u BiH da je izgradnja spornog odlagališta u neposrednoj blizini granice neprihvatljiva.

(Vijesti.ba / Srna)

Izdvajamo