14°C
Mostar 19°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 19°C
Bihać 15°C

14.07.2021 / 12:13 Ostali sportovi - 35 UCI bodova

Lejla Tanović osvojila 6. mjesto u Italiji

Lejla Tanović osvojila 6. mjesto u Italiji

Najbolja bh. biciklistkinja i četverostruka balkanska prvakinja Lejla Tanović osvojila je 6. mjesto na UCI HC Sudtirol Dolomite Superbike utrci u Italiji.

Staza u dužini od 123 kilometra i 3.500 metara visinskog uspna važi za jednu od najtežih u Evropi, a bh. takmičarka je prošla kroz cilj sa vremenom od pet sati i 52 minute. Pobjedu je odnijela trenutno prvoplasirana na UCI svjetskoj ranking listi Ariane Luthi iz Švicarske.

- Ovo je do sada najduža utrka u mojoj karijeri i svakako da je to bio određeni izazov, međutim tokom čitave utrke sam se osjećala veoma dobro. Konkurencija je bila na zaista visokom nivou tako da smo na svakom brdu imali stalnu borbu i konstantan visok tempo. Ipak odluka da startam rezervisano i postepeno pojačavam intezitet pokazala se kao ispravna s obzirom na to da sam na zadnjem usponu koji je počeo nakon 100 kilometara utrke odvozila u jakom tempu koji suparnice nisu mogle ispratiti te sam napredovala za dvije pozicije i zauzela 6. mjesto - rekla je Lejla Tanović.

Osvojenim šestim mjestom na najjačoj HC kategoriji Tanović je upisala novih 35 UCI bodova za svjetsku ranking listu.

Sudtirol Dolomite Superbike maraton je jedna od najpoznatijih utrka u Evropi sa 26 godina dugom tradicijom održavanja a nastup na utrci je ubilježilo skoro 5.500 takmičara u svim kategorijama.

- Lejla je pokazala da je njena forma u uzlaznoj putanji i da nas najbolja izdanja i rezultati tek očekuju. Utrku je odvozila izuzetno iskusno te zauzela sjajno šesto mjesto. Na usponima je nametala svoj tempo koji suparnice nisu mogle da isprate - rekao je Lejlin trener Amar Njemčević.

Tanović očekuje državno prvenstvo u Trebinju, na kojem će braniti titulu državne prvakinje. 


(Vijesti.ba)

Izdvajamo