8°C
Mostar 13°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 11°C
Bihać 14°C
Powered by Dark Sky

02.10.2021 / 12:36 Obrazovanje - Uspjeh mladih školaraca

Učenici iz BiH osvojili zlatnu i bronzanu medalju na Balkanskoj olimpijadi iz fizike

Učenici iz BiH osvojili zlatnu i bronzanu medalju na Balkanskoj olimpijadi iz fizike
Foto: Društvo fizičara FBiH
Na Trećoj balkanskoj olimpijadi iz fizike za učenike srednjih škola, učenici iz Bosne i Hercegovine osvojili su jednu zlatnu i jednu bronzanu medalju.

Zbog pandemije koronavirusa olimpijada je i ove godine održana u online režimu.

Na olimpijadi su učestvovali Dženan Midžić (Gimnazija Bihać), Elmir Kevilj (Gimnazija “Muhsin Rizvić” Kakanj), Spasoje Kukurić (Gimazija “Jovan Dučić” Trebinje), Staša Grabež (Gimnazija Banja Luka). Voditeljice naše ekipe, koje su se pobrinule za pripremu učenika i organizaciju cjelokupnog takmičenja, bile su Majra Šišić i Nola Šegalo (studentice fizike na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu).

Drugo mjesto u ukupnom plasmanu

Balkanska olimpijada iz fizike namijenjema je učenicima prvih i drugih razreda srednje škole, a na njoj su učestvovala po četiri učenika iz BiH, Irana, Kazahstana, Albanije, Bugarske, Turske, Srbije, Slovenije, Sjeverna Makedonije, Turkmenistana, Moldavije, Crne Gore, Rumunije, Kipra i Grčke, ukupno 57 takmičara.

Na olimpijadi su ostvareni izvanredni rezultati.

Učenik Dženan Midžić osvojio je zlatnu medalju i po broju bodova osvojio je drugo mjesto u ukupnom plasmanu. Ovo je ukupno tek druga zlatna medalja za Bosnu i Hercegovinu sa jednog međunarodnog takmičenja iz fizike, rekla nam je Majra Šišić. I ostali naši učenici su pokazali dobre rezultate tako da je učenik Elmir Kevilj osvojio bronzanu medalju, a učenici Spasoje Kukurić i Staša Grabež su osvojili počasne pohvale.

Nakon izbornog takmičenja za učešće na Balkanskoj olimpijadi koje je održano početkom septembra, krenule su pripreme učenika kroz izradu teorijskih zadataka. Učenici su svake sedmice dobijali zadatke za vježbanje. U ovim pripremama, pored liderica ekipe, učestvovali su i nekadašnji bh. takmičari i olimpijci: Hana Šegalo (studentica fizike na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu), Kenan Saračević (magistrant na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu).

Društvo fizičara bez obzira na ovogodišnje otežane okolnosti organiziralo je učešće bh. učenika na međunarodnim takmičenjima iz fizike kao što su Internacionalna olimpijada iz fizike na kojoj su osvojene dvije bronzane medalje i jedva pohvala, te Evropska olimpijada iz fizike na kojoj su osvojene jedna srebrna medalja, jedna bronzana i jedna pohvala. Obje olimpijade su održane u online režimu.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo