14°C
Mostar 19°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 19°C
Bihać 15°C

02.11.2021 / 09:43 Svijet - Okončanje tradicije

Nijemci sve više podržavaju ograničenje brzine na autocestama

Nijemci sve više podržavaju ograničenje brzine na autocestama
Foto: EPA

Velika većina Nijemaca podržava okončanje duge tradicije "slobodne vožnje za slobodne građane" i uvođenje ograničenja maksimalne dopuštene brzine od 130 km/h na autocestama.

Po prošlotjednoj anketi javnog servisa ARD-a, 60 posto ispitanika podržava ograničenje brzine na mreži njemačkih autocesta da bi se smanjila emisija štetnih plinova i očuvala klima.

Ovo je za tri postotna boda veća potpora ograničenju brzine nego u sličnoj anketi provedenoj u lipnju.

Na njemačkim autocestama nema općeg ograničenja maksimalno dopuštene brzine, ali na mnogim dionicama vozači zbog sigurnosnih razloga moraju usporiti.

Među onima koji se zalažu za opće ograničenje je i četverostruki svjetski prvak u Formuli 1, Sebastian Vettel.

Kako je javio Auto Motor und Sport, Vettel je uvjeren kako se o uvođenju ograničenja ne treba puno razmišljati.

Iako kruh zarađuje vozeći najbrže automobile na svijetu, a i posjeduje brojne supersportske automobile, mišljenja je kako su sigurnost i okoliš prioriteti.

"Nije stvar osobnih osjećaja. Mora se gledati šira slika. Ograničenje brzine bi smanjilo emisiju CO2 za oko dva milijuna tona. A i ceste bi bile sigurnije. Neke se nesreće u Njemačkoj događaju upravo zato što nema ograničenja brzine. Ako ovim spasimo samo jedan život, nema se o čemu raspravljati."

A kad je priupitan da komentira jesu li ograničenja pitanja osobne slobode, odgovorio je kako svatko tko želi stisnuti gas može doći na stazu i voziti. I pritom nikoga neće ugroziti, zaključio je Vettel.

Pitanje ograničenja brzine na dnevnom se redu pojavi svaki put kad Njemačka sastavlja novu vladu.

Uspiju li postojeći pregovori o sklapanju nove vladajuće koalicije socijaldemokrata (SPD), liberala (FDP) i zelenih, ograničenje se neće uvesti.

Zeleni, koji se zalažu za ograničenje, priznali su poraz po tom pitanju jer mu se potencijalni koalicijski partner FDP oštro protivi.

Prije koji tjedan objavljeno je da je Gornji dom njemačkog parlamenta Bundesrat prihvatio niz promjena Zakona o prometu koje predviđaju povećanja kazni za prometne prekršaje.

Zakon, koji je na snagu trebao stupiti još prošle godine, ali je parlamentarna procedura zaustavljena zbog formalnih grešaka u tekstu prijedloga zakona, predviđa više kazne pri prekoračenju brzine unutar naseljenog područja.

Za prekoračenje brzine od 10 km/h predviđena je kazna od 50 eura. Za prekoračenje od 40 km/h predviđena je kazna od 400 umjesto dosadašnjih 200 eura. Izvan naseljenog područja su za prekoračenja brzine od 10 km/h predviđene kazne od 40 umjesto dosadašnjih 20 eura. Za 20 km/h prebrzu vožnju kazna ubuduće iznosi 100 eura.

Cilj nove liste s prometnim kaznama je bolja zaštita pješaka i biciklista, navodi se u priopćenju. Tako se povećavaju kazne za parkiranje na nogostupima i biciklističkim stazama, kao i za parkiranje na pločniku. Za to su predviđene kazne i do 110 eura. Od sada se takvo parkiranje automatski smatra i ugrožavanjem sigurnosti u prometu, što sa sobom povlači posljedice u slučaju prometnih nezgoda.

Neke interesne skupine, poput udruga maloprodaje, kritizirale su pravilo o privremenom zaustavljanju na kolniku, što posebice pogađa dostavljače paketa, naročito s obzirom na bujanje online trgovine. Kako bi se zaštitilo bicikliste, teretna vozila ubuduće smiju skretati udesno uz najveću dopuštenu brzinu od 5 km/h.

Nepoštovanje pravila o formiranju prolaza za kola hitne pomoći u slučaju zastoja na autocestama će biti ubuduće kažnjavano s 320 eura i jednomjesečnom zabranom prometa motornim vozilima.
(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo