12°C
Mostar 17°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

09.11.2021 / 11:14 BiH - Tužno sjećanje

U Mostaru obilježena godišnjica rušenja Starog mosta

Na današnji dan 9. novembra 1993. godine srušen je Stari most u Mostaru.

Građani Mostara danas su, zajedno sa mostarskim učenicima, profesorima, i direktorima osnovnih i srednjih škola grada Mostara obilježili datum rušenja Starog mosta “skokom bez aplauza” i bacanjem cvijeća u rijeku Neretvu.

U manifestaciji obilježavanja godišnjice od rušenja Starog mosta učestvovalo je oko 800 osnovaca i srednjoškolaca.

Simbol Mostara i Bosne i Hercegovine srušen je 9. novembra 1993. tačno u 10 sati i 16 minuta. Stari most u Mostaru srušile su granate od Hrvatskog vijeća odbrane (HVO). Rušenje Starog mosta počelo je dvadeset dana ranije, a intenzivno 8. novembra 1993. Gađan je s obližnjih planinskih visova Planinice i Stotine. Cijela jedna ulica sa dućanima zvana Kujundžiluk potpuno je nestala.


Proces obnove

Kada su po okončanju agresije počeli razgovori o obnovi mosta i kada je evropski administrator za Mostar Hans Košnik ponudio gradonačelniku Istočnog dijela Mostara Safetu Oručeviću da iz sredstava EU Stari most bude obnovljen Oručević je odbio, jer nije bilo saglasnosti drugih zapadnih političara tog vremena za učešće u projektu obnove. Oručević je odbio i ponudu tadašnjeg turskog predsjednika Sulajmana Demirela da Turska sama finansira izgradnju Starog mosta, jer je smatrao da most predstavlja simbol svih naroda i da treba biti obnovljen u zajedničkom projektu kao Spomenik mira.



Alija Izetbegović, Franjo Tuđman i Klaus Kinkel u Mostaru 23. jula 1994.

Odluku o izgradnji potpisao je 1995. Godine, a njegova ideja je ubrzo dobila međunarodnu podršku, da bi 1997. godine počela njegova obnova vađenjem kamena srušenog mosta na manifestaciji kojoj su tada prisustvovali Alija Izetbegović i Krešimir Zubak. Glavni partneri bili su UNESCO, grad Mostar i Svjetska banka, te Turska, Italija, Holandija, Francuska, Luksemburg i Hrvatska. Radove na obnovi izvela je Turska firma ER-BU.


Alija Izetbegović i Sulejman Demirel u posjeti Starom mostu 1995.

Svečanost otvaranja novog Starog mosta održana je 23. jula 2004. Bio je to pravi svjetski spektakl kome su prisustvovali brojni gosti izvana na najvišem nivou. 2005. godine Stari most, zajedno sa starom gradskom jezgrom Mostara uvršten je na UNESCO-ovu listu svjetske kulturne baštine. Time je postao prvi spomenikom kulturne baštine na UNESCO-ovu popisu iz BiH.



(Vijesti.ba)

 

Izdvajamo