0°C
Mostar 4°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 5°C
Bihać 3°C

04.12.2021 / 17:54 BiH - Ekskluzivno

Stanivuković potrošio 700 hiljada KM na snijeg kojeg nije bilo

Stanivuković potrošio 700 hiljada KM na snijeg kojeg nije bilo
Foto: Draško Stanivuković / Arhiv

Na šta je potrošeno 700.000 KM namijenjenih zimskoj službi, kome su i po kojim kriterijima plaćane sulude svote...

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković potrošio je 700.000 KM čisteći snijeg kojeg, prema izvještaju Republičkog hidrometeorološkog zavoda, skoro nije ni bilo u prvoj polovini godine.

Sada, sa nula konvertibilnih maraka na računu, stvara paniku i prijeti građanima kako će, krivicom nekog drugog, pritom misleći na skupštinsku većinu, a ne na sebe, sami morati da čiste snijeg.

Novca, uistinu nema jer ga je potrošio. Stanivuković je predviđena i dodijeljena sredstva potrošio na nevjerovatan i neobjašnjiv način - čisteći snijeg u proljećnim mjesecima.

Uvidom u dokumentaciju Gradske Uprave Banjaluka, Odjeljenja za saobraćaj i puteve - stavke zajedničke komunalne potrošnje, u stavkama rashoda za usluge zimske službe jasno se vidi da je u budžetu za te potrebe bilo dodijeljeno 700.000 KM, prenose Vijesti.ba.

Nešto manje od pola, 324.774,48 KM Stanivuković je potrošio u januaru kada je imao 10 snježnih dana, februaru sa 3 i martu sa 5 snježnih dana. Najstrašniji zimski uslovi koje je Stanivuković imao bili su u januaru kada je bilo čak 10 snježnih dana s nevjerovatnom prosječnom visinom snijega od 7,9 cm.

Ostatak novca iz budžeta, tаčnije 375.882,52 KM dodijeljenih isključivo za čišćenje snijega Draško Stanivuković potrošio je u aprilu kada je imao 3 snježna dana s prosječnom visinom snježnog pokrivača od 1,5 cm i maju i junu kada snijeg nije padao. Prava umjetnost.

Podaci hidrometerološkog zavoda također pokazuju da je snijeg u prvoj polovini ove godine manje padao u odnosu na prethodnu kada je Gradska uprava potrošila ukupno 587,435KM.

Prije mjesec dana Stanivuković je izjavio da će građani, kada padne snijeg, skupljati pahuljice, aludirajući da će skupštinska većina biti kriva ako Banjaluka bude zavejana snijegom.

Stanivuković bi trebao da objasni Banjalučanima na šta je zapravo potrošio 700.000 KM namijenjenih zimskoj službi, kome je i po kojim kriterijima plaćao sulude svote za čišćenje snijega koji nije pao.


D.K.
(Vijesti.ba)

Izdvajamo