19°C
Mostar 23°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 22°C
Bihać 19°C

05.01.2022 / 22:58 Svijet - Bilateralni odnosi

Tajvan osniva 200 miliona dolara vrijedan investicijski fond za Litvaniju

Tajvan osniva 200 miliona dolara vrijedan investicijski fond za Litvaniju

Vlasti Tajvana su u srijedu najavile da će osnovati fond od 200 miliona dolara (176 miliona eura) za investiranje u Litvaniji nekoliko sedmica nakon što je ova ostrvska država na koju Kina polaže pravo, otvorila svoje predstavništvo, de facto ambasadu, u Viljnusu.

Kina gleda na Tajvan kao na dio vlastite teritorije i vrši ogroman pritisak na druge države da ne sarađuju direktno s vladom u Taipeju, javlja BBC. 

Saopćenje je uslijedilo nakon što je litvanski predsjednik Gitanas Nauseda nazvao "greškom" odluku da se dozvoli predstavništvo Tajvana u Viljnusu.

Litvanski ministar vanjskih poslova Gabrielius Landsbergis kritizirao je u srijedu predsjednikovu reakciju na tu odluku.

Peking je iskoristio ekonomske mjere kako bi pokušao natjerati litvanske političke lidere da se predomisle u pogledu dozvole da se otvori tajvansko predstavništvo u Viljnusu.

Najavljujući novi investicijski fond, Tajvan na ovaj način želi skinuti dio pritiska s Litvanije.

Eric Huang, šef misije Tajvana u Litvaniji, rekao je da će se novi investicijski fond fokusirati na industrije koje se smatraju strateškim za bilateralne odnose i razvoj Tajvana i Litvanije.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo