8°C
Mostar 13°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 14°C
Bihać 10°C

11.01.2022 / 19:59 BiH - Podaci PU FBiH

Rekordna naplata prihoda: Kako je FBiH izgledala prije osam godina, a kako danas

Rekordna naplata prihoda: Kako je FBiH izgledala prije osam godina, a kako danas
Foto: Vijesti.ba

Porezna uprava FBiH izvijestila je danas o rekordnoj naplati prihoda. U prošloj godini porezni obveznici u FBiH uplatili su 5,6 milijardi KM.

Radi se o do sada najvećoj naplata od kada postoji Porezna uprava FBiH.

Naplata prihoda

Kada su u pitanju pokazatelji o naplati prihoda stanje je sljedeće. Zadnja godina prošle Vlade FBiH bila je 2014., završila je sa naplatom u iznosu od 3, 7 milijardi KM;

- već godinu kasnije (u vrijeme aktuelne Vlade) prihodi su bili veći za oko 300 milona KM i iznosili su 4,1 milijardu KM.

-.2016. godine naplata prihoda je nastavila rasti pa je godina okončana sa 4, 4 milijarde KM.

- 2017. godina je okončana sa uplaćenim prihodima od 4, 8 milijardi KM.

- 2018. godine naplata je prešla 5 milijardi KM, godina je okončana sa 5, 1 milijardi KM prihoda.

- 2019. godina okončana je sa 200 miliona KM, odnosno 5, 3 milijardi KM prihoda.

- 2020. prvi put je u aktuelnom mandatu, uslijed pandemije koronavirusa, zabilježen pad naplate prihoda te je iznosio 5, 1 milijardi K.

No da je ekonomija u FBiH na putu potpunog oporavka pokazala je prošla godina okončana s već pomenutih 5, 6 milijardi KM.

Tako je u odnosu na 2014. godinu, naplata prihoda u FBiH veća za milijardu i 800 miliona KM.

Broj zaposlenih i prosječna plata

Kada je u pitanju broj zaposlenih, prema zvaničnim podacima, u odnosu na 2014. godinu on je porastao za 57.099 novozaposlenih. Također, iz podataka se vidi da je uz porast broja zaposlenih porasla i prosječna plata u FBiH za 166 KM, dok je broj aktivnih fiskalnih uređaja u odnosu na 2014. godinu porastao za preko 63 hiljade uređaja.

Direktor PU FBiH Šerif Isović je danas naglasio da su za dobre rezultate zaslužni porezni obveznici koji su u dosta teškim uslovima privređivanja zarađivali novac i iz zarađenog novca plaćali porezne obaveze, mjere i aktivnosti Vlade Federacije BiH na održavanju privrednih aktivnosti i zaposlenosti, zaposlenici Porezne uprave koji su kontinuirano razvijali aktivnosti i mjere za unapređenje svih procesa i poticali porezne obveznike da izvršavaju svoje obaveze, kontinuirani razvoj sinergije i uspješna saradnja sa drugim institucijama - upravamom za inspekcijske poslove, MUP-ovima, UIO, SIPA-om, OSA-om, tužilaštvima, Savezom računovođa i revizora, firmama koje vrše edukaciju, te medijima koji su izvještavali javnost i građani koji su prijavljivali obveznike koji posluju suprotno zakonu.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo