10°C
Mostar 14°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 12°C

12.01.2022 / 19:59 Politika - Novi poraz

U EU saslušanje o BiH: Odbijen zahtjev hrvatskih zastupnika

U EU saslušanje o BiH: Odbijen zahtjev hrvatskih zastupnika
Foto: Vijesti.ba

Izaslanstvo Europskog parlamenta za odnose s BiH i Kosovom (DSEE) održalo je u srijedu razmjenu mišljenja o situaciji u Bosni i Hercegovini i neprovođenju presuda Europskog suda za ljudska prava (ECHR) u vezi s političkim pravima.

Zastupnici u Europskom parlamentu su tokom sjednice saslušali osobna svjedočenja Derve Sejdića, Jakoba Fincija i Azre Zornić u vezi s njihovim predmetima na sudu u Strasbourgu i njihov pogled na budućnost Bosne i Hercegovine, priopćeno je iz Ureda europarlamentarke Željane Zovko.

Zastupnica u Europskom parlamentu i potpredsjednica Izaslanstva Europskog parlamenta za odnose s BiH i Kosovom Željana Zovko ocijenila je sastanak jednostranim i neprimjerenim te je inzistirala na uključivanju presude Ustavnog suda BiH u slučaju Ljubić u raspravu.

"U prosincu sam poslala dopis predsjedavajućem izaslanstva, zastupniku Franzu, u kojem sam tražila uključivanje razmjene mišljenja o provedbi odluke Ustavnog suda u slučaju Ljubić, koja je bitan element za budućnost Bosne i Hercegovine. Rečeno mi je da će sjednica uključivati osobna svjedočenja. Smatrala sam da je sjednica nepotpuna bez sudjelovanja g. Ljubića i rasprave o njegovom predmetu na Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, ali moj prijedlog da na sjednicu 12. siječnja pozovem g. Ljubića i predsjednika Ustavnog suda BiH Matu Tadića je odbijen", naglasila je Zovko, dodavši kako je nakon posljednjeg sastanka podnijela novi zahtjev u kojem je ponovila isti apel za sljedeću sjednicu izaslanstva.

Zovko smatra da se položaj predsjedatelja navedenog izaslanstva zlorabi te da je u više navrata pozivala na nepristran pristup u dogovaranju aktivnosti izaslanstva.

Ocijenila je kako predsjedatelj i tajništvo radije promiču jednostran stav, iako je Europski parlament isti osudio u rezolucijama Europskog parlamenta o Bosni i Hercegovini. Zovko drži kako je takva praksa neprihvatljiva i kontraproduktivna u ovim, kako je kazala, napetim vremenima.

Naime, prošle godine su Zovko i njezine hrvatske kolege uputili pismo pritužbe pokojnom predsjedniku Europskog parlamenta Davidu Sassoliju zbog Franzove klevete hrvatskih političara.

U službenoj izjavi u svojstvu predsjedatelja izaslanstva DSEE-a, Franz je naveo kako je očito da određene političke snage u Hrvatskoj, zemlji članici EU-a, imaju potencijalnu destabilizirajuću agendu u odnosu na Bosnu i Hercegovinu.

Predsjednik Sassoli je odgovorio kako je podsjetio Franza da službene izjave za medije trebaju u potpunosti poštivati stavove koje je Europski parlament usvojio u svojim rezolucijama i da u slučaju da se iznese osobno mišljenje to treba jasno naglasiti, navodi se u priopćenju.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo