8°C
Mostar 13°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 11°C
Bihać 14°C
Powered by Dark Sky

17.01.2022 / 20:51 Svijet - UAE

Tri osobe ubijene, šest ranjeno u eksploziji tri naftne cisterne u Abu Dabiju

Tri osobe ubijene, šest ranjeno u eksploziji tri naftne cisterne u Abu Dabiju
Foto: Twitter

Tri osobe su ubijene, a šest ih je ranjeno pri eksploziji tri naftne cisterne u Abu Dabiju (Ujedinjeni Arapski Emirati) u ponedjeljak, navele su vlasti i dodale kako se sumnja na napad bespilotnom letjelicom za koju je odgovornost preuzeo jemenski pobunjenički pokret Husi.

Policija Abu Dabija objavila je kako su tri kamiona koja su prevozila naftu eksplozirala u industrijskoj zoni Musaffah nedaleko od skladišta naftne kompanije ADNOC i kako je izbio požar na građevinskoj lokaciji na Međunarodnom aerodromu Abu Dhabi.

Policija je navela kako su dvije poginule osobe indijski državljani, a jedna pakistanski državljanin. Nisu identificirani ranjeni za koje se navode kako imaju lakše do umjereno teške povrede.

„Početna istraga je pronašla dijelove male letjelice koja bi mogla biti dron na oba mjesta i te letjelice su mogle izazvati eksplozije i požar“, dodaje se u policijskom saopćenju koje je dato državnoj novinskoj agenciji WAM.

Dodaje se kako u incidentima nije bilo „značajne štete“ i kako je pokrenuta obimna istraga.

U međuvremenu je vojni glasnogovornik pobunjeničkog pokreta Husi, koji se u Jemenu bore protiv vojne koalicije koju predvodi Saudijska Arabija, a u kojoj je i UAE, kazao kako je grupa pokrenula vojnu operaciju „duboko u UAE-u“.

Glasnogovornik je dodao kako će u narednim satima biti objavljeno više detalja.

Ujedinjeni Arapski Emirati su značajno umanjili svoje vojno prisustvo u Jemenu 2019. godine ali su zadržali utjecaj u jemenskim snagama koje su opremili i obučili.

Husi su ranije koristili dronove sa eksplozivom pri nestručnim i nepreciznim napadima u Saudijskoj Arabiji i UAE-u. Također su vršili raketne napade na saudijske aerodrome, naftna postrojenja i naftovode, a koristili su brodove sa bombama za napade na ključne trgovačke rute.

Snage koje su uz jemensku Vladu, koje pomažu Brigade divova iz UAE-a i saudijski zračni udari, preuzele su cijelu južnu provinciju Shabwa od Husa ranije ovog mjeseca i zabilježile su napredak u obližnjoj provinciji Marib.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo