-2°C
Mostar 4°C
Tuzla 1°C
Banja Luka 2°C
Bihać 2°C

20.01.2022 / 14:26 Politika - Potpredsjednik SDP-a

Mijatović: Uloga političara je da mijenja društvo ka boljem

Mijatović: Uloga političara je da mijenja društvo ka boljem

Uloga političara je da mijenja društvo ka boljem, a ne samo da dobija glasove, poručio je na svom Facebooku potpredsjednik SDP-a BiH Vojin Mijatović.

Njegov status na ovoj društvenoj mreži prenosimo u cjelosti:

"Danas je Sveti Jovan Krstitelj, krsna slava moje porodice, ali neću kačiti slike po mrežama i glumiti velikog vjernika, porodična slava je lijep običaj gdje u miru i ljubavi sa svojom porodicom, komšijama, prijateljima proslavite zaštitnika svog doma i porodice.

Nevjerovatno je gdje smo došli kao društvo i da nažalost uživamo u svemu što nam se plasira kao politička, vjerska i nacionalna dogma, vjeruj, ne pitaj!

Neko sam ko je stava da je uloga političara da popravlja stanje u društvu bez obzira koliko će glasova dobiti.

Godinama glasamo za iste ili slične populističke priče, godinama smo svjedoci da zbog toga živimo sve lošije, ali ako se slučajno dirne u te dogme, odmah drama.

Kažu ja kritikujem sve srpsko i sve u Republici Srpskoj, istina i smtram da je to moja obaveza jer ako nešto nije dobro, ono nije dobro bez obzira odakle dolazilo, kao što sam pristalica da mogu kritikovati druge tek kad svoje dvorište počistim.

Uporno tvrdim da je involviranje vjerskih zajednica i običaja u sistem države katastrofalna stvar, kao i sjedinjavanje nacionalnog i vjerskog, to prosto predstavlja ruiniranje društva u potpunosti.

Vidim juče filozofi i 'veliki' Srbi pljuju po mojoj objavi gdje sam otvoreno rekao da sve ono juče u Banja Luci predstavlja čist populizam i na kraju zloupotrebu vjere samo u službi glasova i političke popularnosti.

Zamislite samo kad bi u jednom New Yorku počeli u gradu i gradskoj upravi da obilježavaju sve vjerske praznike i običaje, zamislite da isti grad zatvore da bi svoje običaje prakticirali svi vjerski službenici, pa malo bi bila godina da sve ispoštuju.

Sve vjere propagiraju slične vrijednosti, ono što se danas radi u BiH je zloupotreba vjere i ruiniranje društva u 21. vijeku, nema to veze ni sa vjerom ni vjerovanjem, to je najcrnji populizam.

Vjeroispovijest je privatna stvar svakog čovjeka na ovom svijetu, nikada neću pristati da na tome gradim ni politiku ni društvo, a vi svi ostali
'veliki' Srbi samo nastavite, ja nisam 'veliki' Srbin, već običan čovjek koji samo slobodno misli i priča baš onako kako propovijedaju sve vjere na ovom svijetu."

(Vijesti.ba)

Izdvajamo