8°C
Mostar 13°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 11°C
Bihać 14°C
Powered by Dark Sky

21.01.2022 / 16:44 Svijet - Teheran

Iran odbacuje 'konstruisane rokove' Zapada za povratak nuklearnom sporazumu

Iran odbacuje 'konstruisane rokove' Zapada za povratak nuklearnom sporazumu
Foto: DW

Zapadne zemlje koje učestvuju u aktuelnim pregovorima o iranskom nuklearnom programu u Beču nastavljaju stvarati osjećaj urgentnosti, ponovo naglašavajući da je sada samo pitanje sedmica da se obnovi iranski nuklearni sporazum iz 2015., uprkos iranskih odbacivanja takvih “konstruisanih rokova”.

Mjesec dana diplomatskih napora u austrijskoj prijestolnici nije uspjelo otvoriti put za izlazak iz ćorsokaka u odnosima između Washingtona i Teherana, koji indirektno pregovaraju uz posredovanje Evropske unije.

Iako nije određen nikakav zvanični rok za okončanje razgovora, izgleda da bi pregovori mogli dovesti do kompliciranije i osjetljivije situacije.

- Postoji istinski osjećaj urgentnosi, sada je zaista pitanje sedmica da li se možemo ili ne vratiti obostranom poštovanju sporazuma - izjavio je američki državni sekretar Antony Blinken na konferenciji za novinare nakon sastanka s britanskim, francuskim i njemačkim ministrima u Berlinu.

- Sada smo u zaista odlučujućem trenutku – dodao je.

Također je francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian ranije izjavio da su pregovori o sudbini sporazuma iz 2015. godine, zvanično poznatog kao Zajednički sveobuhvatni plan akcije (JCPOA), ”s naše tačke gledišta previše spori”.

- Postoji vitalna urgentnost po tom pitanju zbog iranskih akcija i obima njegovog nuklearnog porograma – izjavio je on u obraćanju francuskom parlamentu, prenosi iranska državna novinska agencija IRNA.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo