-2°C
Mostar 3°C
Tuzla 1°C
Banja Luka 2°C
Bihać 2°C

26.01.2022 / 18:14 BiH - Bihać

USK: Najavljen generalni štrajk svih zaposlenih u zdravstvu

USK: Najavljen generalni štrajk svih zaposlenih u zdravstvu
Foto: FENA

Predstavnici sindikalnih organizacija zdravstvenih radnika u Unsko-sanskom kantonu (USK) na današnjem su sastanku najavili generalni štrajk zbog nedobijanja plate, odnosno trenutne financijske blokade Kantonalnog zavoda zdravstvenog osiguranja.

Ovakva situacija uslovljena je neusvajanjem ovogodišnjeg Financijskog plana i programa Zavoda zdravstvenog osiguranja Unsko-sanskog kantona (USK) ili Odluke o privremenom financiranju. To je posljedica nepostojanja definirane političke većine, odnosno nefunkcionisanja Skupštine USK.

Zaposlenima u većini zdravstvenih ustanova ovog kantona, uključujući i Kantonalnu bolnicu "Dr. Irfan Ljubijankić" u Bihaću nije isplaćena ni decembarska plata, iako su skoro zaradili i januarsku.

- S obzirom na to da smo iscrpili sve druge raspoložive mehanizme, nažalost jedino što nam preostaje u borbi za naša elementarna radnička prava je organizacija generalnog štrajka. Spremni smo i na još radikalniji potez, odnosno kolektivni otkaz svih radnika zaposlenih u zdravstvu. Treba nam deset dana da ispoštujemo zakonsku proceduru i pripremimo generalni štrajk, pa se zaista nadamo kako će napokon kod ovdašnjih političkih predstavnika prevladati razum - izjavio je predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu USK Elvir Hrustanović.

Zaposleni u Domu zdravlja Bihać od jutros su već samoinicijativno obustavili prijem većine pacijenata, te na taj način izrazili radnički protest zbog trenutne situacije. Skoro polovina zdravstvenih radnika u ovoj ustanovi odluku je donijela mimo sindikalne organizacije, pa su tako danas tretirani samo pacijenti kojima je potrebna hitna medicinska intervencija ili su COVID suspektni. Većina ostalih službi u bihaćkom domu zdravlja samoinicijativno je obustavilo rad sa pacijentima.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo