8°C
Mostar 12°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 10°C
Bihać 7°C

10.02.2022 / 07:39 Politika - U Sarajevu

Danas nastavak pregovora o Izbornom zakonu

Danas nastavak pregovora o Izbornom zakonu
Foto: Zgrada institucija BiH / Vijesti.ba

Novi sastanak lidera političkih stranaka o ograničenim izbornim i ustavnim reformama biće održan danas u zgradi institucija BiH.

Nastavak je to 'neumskih pregovora', koji su završeni bez konkretnog dogovora, a na kojima su posrednici bili predstavnici SAD-a i Evropske unije Matthew Palmer i Angelina Eichhorst.

Uoči sastanka, a u skladu sa zaključcima iz Neuma, lideri SBB-a Fahrudin Radončić i NIP-a Elmedin Konaković obavili su prethodno razgovore sa liderima SDA i HDZ-a BiH, Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem.

Kao što je poznato, Čović i Izetbegović su u Neumu prihvatili ideju da se razgovori, ipak, nastave, ali je HNS tražio da ovoga puta dijalog vode domaći partneri.

Očekuje se da će na sastaknu učestvovati stranke koje su bile i na razgovorima u Neumu - SDA, HDZ BiH, Narod i pravda, SBB BiH...

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović je kazao da će, ovisno o ishodu ovih razgovora, zasjedanje HNS-a koje je planirano za 19. februar, usmjeriti sve daljnje korake i biti obvezujući za sve hrvatske dužnosnike na svim razinama vlasti.

- Predsjedništvo HDZ-a BiH, ali i sve stranke Hrvatskog narodnog sabora, uputile su bezrezervnu podršku nastavku žurnih političkih razgovora o reformi izbornog zakonodavstva - istaknuo je Čović.

Čelnik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović rekao je kako kako će hrvatska strana ponuditi "rješenja na tragu onih u Neumu". ''Mi inzistiramo na očuvanju nacionalne odrednice u Ustavu BiH, konstitutivnosti naroda i legitimnom političkom predstavljanju'', istaknuo je Cvitanović.

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt pozdravio je spremnost uključenih aktera da nastave pregovore o poboljšanju Izbornog zakona BiH.

- Izmijenjeni Izborni zakon mora poboljšati transparentnost i integritet izbora. Zastupljenost tri konstitutivna naroda skupa sa ostalima u institucijama države i dva entiteta svi trebaju prihvatiti. Odgovornost je onih koji su u samoj BiH uključeni u rješavanje ovih pitanja da postignu konsenzus na dobrobit svih građana, poručio je Schmidt.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo