12°C
Mostar 17°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 14°C
Bihać 13°C

17.02.2022 / 17:27 Obrazovanje - Pozitivne i korisne ideje

Realizovan projekat usklađivanja obrazovanja sa potrebama tržišta rada u Konjicu

Realizovan projekat usklađivanja obrazovanja sa potrebama tržišta rada u Konjicu
Foto: Vijesti.ba
Rezultati projekta "Unapređenje javno-privatnog dijaloga u cilju usklađivanja srednjeg stručnog obrazovanja s potrebama lokalnog tržišta rada na području općine Konjic" predstavljeni su u četvrtak u Srednjoj stručnoj školi Konjic.

Riječ je o projektu Općine koji je implementiran posredstvom Agencije za ekonomski razvoj "Prvi korak" Konjic u partnerstvu s JU" Srednja škola Konjic" i Udruženjem poslodavaca i samostalnih gospodarstvenika Konjic, a uz tehničku i financijsku potporu Fondacije Helvetas Moja Budućnost.

- Stvaranje novih mogućnosti mladim ljudima za zaposlenje, ali i stvaranje radne snage koja je konkurentna na tržištu rada, dugoročni je cilj Općine Konjic i zadovoljstvo je konstatirati da smo uspješno realizirali jedan od prvih projekata kojim smo taj cilj postigli- kazao je konjički načelnik Osman Ćatić.

Zahvaljujući potpori organizacije Helvetas u Srednjoj školi Konjic uz suglasnost Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i športa HNŽ-a, otvorene su mogućnosti za obrazovanje za četiri nova zanimanja: vodoinstalater, zavarivač/varilac, CNC operater i galvanizer, zadovoljavajući na taj način dugoročne potrebe realnog sektora.

- Kroz spomenuto, ali i stipendiranje srednjoškolaca koji se obrazuju za deficitarna zanimanja postigli smo nešto novo, što nam dozvoljava da s ponosom kažemo da se u ovom gradu stvaraju veliki pomaci na polju stručnog obrazovanja, stvaraju nove vrijednosti i šanse za mlade, kao i za gospodarske subjekte koji imaju tendenciju širenja – kazao je Ćatić.

 On je podsjetio da su bili svjesni da treba povećati suradnju obrazovanja i gospodarstva te kako je ovaj projekat to i dokazao na pravi način, nudeći mladima u Bosni i Hercegovini perspektivu.

- Naša namjera je da učenike osposobimo da nakon završene škole imaju kvalitetno upotrebljivo znanje, a to je jedino moguće ako imamo jedan partnerski odnos s gospodarstvom da učenici pored radionica, dio praktične nastave obavljaju u poduzećima - kazala je Enisa Karkelja, direktorica Srednje škole Konjic, izražavajući zadovoljstvo zbog uspješno realiziranoga projekta ali i kvalitetne i moderne opreme, mašina i alata, koje je škola kroz ove aktivnosti dobila.

Ajla Greda, direktorica Agencije "Prvi korak", zahvalila se ovom prilikom svim sudionicima u projektu, s akcentom na poslodavce i gospodarstvenike iz Konjica, koji su uz potporu u nabavci opreme, značajno pomogli u organiziranju Sajma karijernog informiranja za učenike osnovnih škola, koji će uskoro birati škole za svoja buduća zanimanja, priopćeno je iz Općine Konjic.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo