11°C
Mostar 15°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 10°C

02.03.2022 / 09:33 Događaji / Promo - Prvi put

Uz Vispakovu Zlatnu džezvu u Americi obilježen Dan nezavisnosti BiH

Sinonim Bosne i Hercegovine, džezva koja je ušla u Gunniseovu knjigu rekorda, ponos kompanije Vispak prvi put je stigla na američko tlo! 

Bila je na skoro svim kontinentima, došla i do Brazila sa našom nogometnom reprezentacijom, a Amerika je bila veliki san koji je konačno postao stvarnost. Prvi značajni događaj i početak Vispakove „turneje“ sa džezvom upriličen je povodom Dana nezavisnosti BiH u Atlanti.

Bosanska kahva/kafa/kava pila se na centralnom trgu glavnog grada savezne države Georgia - “Georgia State Capitol – Liberty plaza”, uz tradicionalne zalogaje iz bosanske kuhinje i neizostavna slatka.

Sam događaj, osmi po redu dan Američko – Bosanskog prijateljstva jučer su u Predstavničkom domu savezne države Georgia najavili zastupnici Tom Taylor i Scott Holcomb.  

“Svake godine se organizuje u Atlanti “Bosnian-American Day”. Organizatori su “Omladina Atlante” uz pokroviteljstvo Mayor-a Atlante Andre Dickens. Sretni smo da se održava na Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Uz ovaj događaj pomovišemo našu kulturu i tradiciju. 

Bila nam je čast da je i sa nama bila Zlatna džezva koja je po prvi put došla i nama preko okeana u Ameriku”, izjavio je Džemaludin Mustić, direktor Krinos Foods Atlanta.

Iz Vispaka ne kriju ponos i ističu da je ovo ogroman značaj kako za njih, tako i za cijelu državu koju će najveća džezva na svijetu predstavljati na značajnim datumima u Americi. Ovim poduhvatom Vispak  na poseban način obilježava 50. godina postojanja Zlatne džezve i „poklanja“ joj turneju kroz velike američke gradove. 

„Amerikanci su oduševljeni bosanskom kafom. Nije bilo boljeg povoda za druženje od ‘Dana nezavisnosti’ naše države i dana ‘Američko – bosanskog prijateljstva’.

Ponosni na sve što smo postigli, ove godine zajedno sa svim našim građanima u zemlji i svijetu obilježavamo 30 godina nezavisnosti Bosne i Hercegovine, ali i 50 godina Vispaka. Kroz jednomjesečnu turneju na ovaj način će biti predstavljena bh. kultura i tradicija u Americi, koja je naše drugo izvozno tržište za Zlatnu džezvu ”, ističu u Vispaku. 

Prva degustacija najbolje bh. kafe upriličena je u Atlanti, a u narednim danima najveća džezva na svijetu putuje za Chicago, potom za Detroit i krajem mjeseca Amerikanci će je upoznati na najvećem food sajmu Lipari. 

(Vijesti.ba)

 

 

Izdvajamo