8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

11.03.2022 / 10:47 Događaji / Promo - Inovativna rješenja

Koliko su zabrane pušenja utjecale na smanjenje broja pušača?

Koliko su zabrane pušenja utjecale na smanjenje broja pušača?
Ilustracija

Nikotinska žvaka proizvedena je krajem 70-ih godina u Švedskoj, da bi je 90-ih godina zamijenili nikotinski flasteri. 

Početkom 21. stoljeća, pojavljuju se nova rješenja kao što su savremene alternative cigaretama. Razlog za sva inovativna rješenja i dalje je bio isti - suzbijanje štetnih posljedica koje po organizam donosi sagorijevanje cigareta, odnosno duhanski dim, katran i ugljen monoksid

Prema posljednjim podacima Svjetske zdravstvene organizacije, u svijetu ima više od 1.1 milijarde pušača. Broj aktivnih pušača i u Bosni i Hercegovini svjedoči da je ljudima teško odreći se ove navike bez obzira što znaju kako cigarete i izlaganje duhanskom dimu utiču na njihov organizam. Ako uzmemo u obzir činjenicu da se posljednjih 30 godina intenzivno uvode oštre zabrane pušenje u svijetu i sprovodi jaka kampanja, postavlja se pitanje, da li su te mjere djelotvorne i da li je to dobar način da se iskorijene pušenje i duhanski dim?

Na primjeru Australije, jedne od najrestriktivnijih zemalja po pitanju pušenja, vidi se da stroge zabrane i visoka cijena cigareta nisu bili dovoljni da borba sa duhanskim dimom bude uspješna. Zato su se otvorili za nove opcije i prihvatili isporuku nikotina na manje štetan način. Od oktobra 2021. godine, nikotin se u ovoj zemlji prepisuje uz ljekarski recept, čime se želi pomoći pušačima da istraju u namjeri da ostave cigarete.

Odakle početi?

Početak rješenja svakog problema leži u njegovom definisanju i jasnom uočavanju uzroka. Po mišljenju nauke, glavni uzročnik nastanka bolesti povezanih s pušenjem je duhanski dim koji sadrži više od 6000 štetnih materija, od koji je oko 100 klasifikovano kao štetno ili potencijalno štetno, a ne nikotin kako se često pogrešno vjeruje. S druge strane, mnogi pušači koji žele ostaviti cigarete prolaze kroz prilično težak period odvikavanja, a neki pokušavaju čak i po nekoliko puta prekinuti s tim porokom. Za one koji žele promijeniti ovu svoju nezdravu naviku, ali nisu je se spremni u potpunosti odreći, važno je pravilno informisanje o svim raspoloživim opcijama, poput koncepta smanjenja štete o kom se sve više govori u svijetu, ili o tome šta donose manje štetne alternative pušenju i u čemu je njihova ključna razlika u odnosu na cigarete.

Da li rješenje leži u nauci i tehnologiji?

Nauka i tehnologija još od druge polovine 20. stoljeća intenzivno rade na rješavanju problema pušenja. Nikotinska žvaka proizvedena je krajem 70-ih godina u Švedskoj, zatim su 90-tih žvake zamijenili nikotinski flasteri, a početkom 21. stoljeća pojavljuju se nova rješenja poput elektronske cigarete. Razlog za sve inovacije i dalje je bio isti, jer uprkos svim nastojanjima, kampanjama i sredstvima za odvikavanje od pušenja, u svijetu i dalje cigarete konzumira svaki sedmi stanovnik planete. Broj pušača raste, ali i broj onih koji nisu sretni zbog svog poroka, ali iz različitih motiva nisu ga se željeli odreći. Zato se javila potreba i za novim, alternativnim rješenjima. Na tržištu su se prije oko osam godina pojavili duhanski proizvodi bazirani na tehnologiji zagrijavanja, za one koji žele bolju alternativu cigaretama. Ovi uređaji koriste pravi duhan poput cigareta, ali oslobođen štetnih materija koje nastaju prilikom sagorijevanja cigareta.

Eksperti iz oblasti javnog zdravlja sve češće navode prelazak na naučno dokazane i provjerene alternative kao jedno od rješenja da se ostvari globalni cilj, svijet bez duhanskog dima i smanjenje štetnog uticaja konzumiranja cigareta po zdravlje ljudi.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo