8°C
Mostar 13°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 11°C
Bihać 14°C
Powered by Dark Sky

05.05.2022 / 18:10 Politika - Lider SDA

Izetbegović: Milanovićeve izjave su van pameti

Izetbegović: Milanovićeve izjave su van pameti
Foto: Bakir Izetbegović / N1
Nakon sjednice Predsjedništva SDA, novinarima se obratio predsjednik te stranke Bakir Izetbegović.

- Mislim da imamo nekih dvadesetak zaključaka koji se odnose na izbore, protivustavne odluke NSRS, na ono što se dešava u Ukrajini, na procese pripadnicima Armije RBiH, na namjere uklanjanja magacina u Kravicama, gušenje BHRT-a... - kazao je Izetbegović u uvodu svoga obraćanja.

Zatim je analizirao pismo koje je lider HDZ-a BiH Dragan Čović uputio međunarodnoj zajednici nakon odluke CIK-a BiH o raspisivanju izbora.

- Najaktualnije je pismo gospodina Čovića u vezi s odlukom CIK-a da se krene u izborni proces. Čović je, nažalost, iznio niz neistina i prijetnji. Prva je da je HDZ htio ukloniti diskriminaciju, što nije istina. Da se usvojio prijedlog HDZ-a i SNSD-a, nikada presude Evropskog suda za ljudska prava ne bi bile implementirane.

Čović tvrdi da su Hrvati diskriminirani i kaže da je Washingtonski sporazum predviđao paritet Bošnjaka i Hrvata, što nije istina. Tim sporazumom je predviđeno da će u Vladi FBiH biti trećina Hrvata, što je sada približno tako.

Tvrdi se da Bošnjaci napadaju na identitet, na građanska i politička prava Hrvata. Mi trpimo ovdje situaciju u kojoj je HNS stopirao implementaciju izbornih rezultata, sada nam govore da neće biti izbora nikako…

Od stotinu bitnih pozicija na nivou države, Hrvati imaju 34, Srbi i Bošnjaci po 33, što je protiv zakona. Na nivou FBiH imaju preko 50% tih pozicija u odnosu na ono što Ustav propisuje - ističe Izetbegović.

Ističe kako se govori da su Bošnjaci netrpeljivi prema Hrvatima.

- U Varešu u Stupnom Dolu, gdje je izvršen ružan ratni zločin od strane HVO-a nad Bošnjacima, prije par godina je izabran Hrvat iz HDZ-a za načelnika opštine, zar je to netrpeljivost - upitao je.

- Upućene su i dvije prijetnje. Rekao je da je održavanje izbora prijetnja miru, te da će HNS pokrenuti korake za uspostavljanje teriotorijalne reorganizacije BiH. To su uradili kroz samoupravu prije nekih dvadesetak godina i gospodin Jelavić je pobjegao iz BiH, a Prlić i ekipa su osuđeni za ratne zločine zbog pokušaja stvaranja etnički čistog hrvatskog entiteta - kazao je Izetbegović.

Na pitanje novinara da prokomentariše izjave predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića o reorganizaciji BiH, Izetbegović je rekao da ih je jako teško komentarisati.

- Glavni princip njihove reorganizacije je etnički princip. Logično bi bilo da napravimo ekonomske regije na bazi logičnih kriterija, historijskih, ekonomskih, saobraćajnih, a ne etničkih.

Gospodin Milanović i HNS imaju taj etnički kriterij. Gospodin Milanović sve nas iznenađuje, ja mislim i Hrvate, ja sam se sreo sa njim prije pola godine. Ja sam poslije toga čuo stvari koje se nisu desile i od tada ne komuniciram sa njima. Prije par sedmica je kazao da će zaustaviti Finsku dok Izetbegović ne promijeni Izborni zakon. Kakve to veze ima? Zašto da Finska ispašta?

SDA ima osam ruku u PSBIH i ti ljudi neće dići ruku za nešto što smatraju da ne trebaju. Osam ruku od četrdeset dvije? Nikada SDA nije predložila člana Predsjedništva Hrvata. Mi ni luk jeli, ni na luk mirisali. Zašto smo mi dužni da to riješimo? Zaista ne znam kako bih to prokomentarisao, daleko od pameti - poručio je i dodao da je spreman na razgovore.

- Ja sam spreman za razgovore, nema nama na zelenu granu dok to riješimo. Mi nećemo da imamo protivnike u hrvatskom korpusu. Gospodin Čović nas je jako odmakao od toga rješenje, pokušavao sam da ga dozovem. Da ne raskida ugovor sa Islamskom zajednicom, da u Beogradu ne govori što se ne smije govoriti, po pitanju Pelješkog mosta stane na stranu Hrvatske… Ja sam se trudio da nađemo rješenje i davali im uvijek nešto više. HDZ ima više ministara neko SDA i ugroženi su. Trebaće vremena - dodao je Izetbegović.

Jedno od pitanja bilo je i hoće li visoki predstavnik nametnuti promjene u Izbornom zakonu?

- Ne vjerujem da će Schmidt intervenisati po pitanju Izbornog zakona. Ali ukoliko se desi da novac za izbore ne bude obezbijeđen, mislim da će tu intervenisati - zaključio je predsjednik SDA.


(Vijesti.ba / N1)

Izdvajamo