8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

11.05.2022 / 19:36 Politika - Član Predsjedništva BiH

Dodik nervozno zaključuje: Obraćanje Schmidta rezultat nemoći Zapada

Dodik nervozno zaključuje: Obraćanje Schmidta rezultat nemoći Zapada
Foto: Milorad Dodik / Vijesti.ba
Obraćanje Christiana Schmidta u Vijeću sigurnosti UN-a i optužbe predstavnika Velike Britanije na račun RS za stanje u BiH rezultat je nemoći Zapada u pokušaju da kontroliše procese na Balkanu, smatra član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

U izjavi za RTRS, Dodik je rekao da je očigledna kriza i u međunarodnim institucijama, jer je Vijeće sigurnosti "prekršilo procedure i dozvolom za obraćanje Schmidtu, ali i bošnjačkom članu Predsjedništva Šefiku Džaferoviću."

Ovim se, ističe Dodik, pokazalo da BiH nema šansu.

Komentarišući obraćanje Džaferovića, Dodik je poručio da on "nije pokazao ništa novo osim ponovne mržnje prema Srbima".

- Zato je i požurio i tako se naprosto pojavio u Njujorku da bi mogao ponovo da kleveće i da laže prema Srbima, tvrdeći samo ono što je on mislio da je istina. To govori o tome da je isto to Vijeće sigurnosti prekršilo i procedure i sam Ustav BiH - istakao je Dodik.

Dodik je naglasio da Džaferović nije više pozicionirani funkcioner od predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltije, ako nije u ime Predsjedništva.

- Pošto nije bio u ime Predsjedništva, to samo govori da on ima jedan stereotip o tome koji želi da provede pod svaku cijenu i da naprosto oni sami doprinose destabilizaciji i razbijanju same BiH.

I ova sjednica pokazuje da ona nema nikakvu šansu. Koliko ćemo se mrcvariti u tom jednom beskorisnom, organizovanom pojmu kako se zove BiH, pokazat će vrijeme - dodao je Dodik.


(Vijesti.ba / RTRS)

Izdvajamo