20°C
Mostar 22°C
Tuzla 22°C
Banja Luka 24°C
Bihać 21°C

23.05.2022 / 12:34 BiH - "Nekažnjeni zločin"

Okrugli sto: Neprocesuiranje odgovornih za zločin vodi nezadovoljenju pravde

Okrugli sto: Neprocesuiranje odgovornih za zločin vodi nezadovoljenju pravde
Foto: Fena
U prostorijama Memorijalnog centra Kapija danas se održava Okrugli stol o temi: Tuzlanska kapija - ubijanje mladosti 1995. godine - nekažnjeni zločin.

Organizatori okruglog stola su Centar za istraživanje moderne i savremene historije Tuzla i Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu.

Prof.dr. Izet Šabotić u uvodnom izlaganju je naveo kako trenutno imamo neprocesuiranje odgovornih za zločin i sistemsko negiranje počinjenog zločina.

- Neprocesuiranje odgovornih za zločin vodi nezadovoljenju pravde, a negiranje je ponovno diranje u rane stradalih. Sastavni je dio sistematskog rada određenih službi, nažalost i nekih naučnih institucija koje na sve moguće načine žele preinačiti prošlost, a mi se moramo boriti protiv laži i neistine - kaže Šabotić.

Na okruglom stolu učešće je uzeo Dino Kalesić, koji je ranjen na Kapiji, ali koji je izgubio 3,5-godišnjeg sina Sandra. Kalesić kaže kako se umorio od priča koje se pričaju godinama, ali da je obaveza svih da Kapiju držimo u fokusu javnosti i da istina o Kapiji i drugim bosanskohercegovačkim Kapijama uđe u školske udžbenike.

Direktor Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu, prof.dr. Rasim Muratović navodi kako trenutno živimo Memorandum 2 Srpske akademije nauka i umjetnosti.

- To se ogleda kroz negiranje zločina, kroz zaštitu zločinaca, hapšenje branilaca BiH na granici sa Srbijom i procesuiranje pred njihovim pravosuđem, kroz podršku secesiji bh. entiteta RS... Dakle, živimo u jednom memorandumskom vremenu gdje se ostvaruju ciljevi koji nisu ostvareni u ratu. Kapija i zločin na Kapiji je eklatantan primjer takvog memorandumskog djelovanja - kazao je prof. Muratović.

Nakon okruglog stola objavit će se Zbornik radova o temi Kapija - nekažnjen zločin.


(Vijesti.ba / Fena)

Izdvajamo