5°C
Mostar 7°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 6°C
Bihać 3°C

29.05.2022 / 11:08 Svijet - Izrael

Neredi na svetilištu u Jerusalemu zbog posjete izraelskog poslanika

Neredi na svetilištu u Jerusalemu zbog posjete izraelskog poslanika
Foto: Agencije
Nemiri su izbili uoči masovnog ultranacionalističkog izraelskog marša planiranog kasnije tokom dana kroz srce muslimanske četvrti Starog grada Jerusalema.

Izraelski poslanik ultranacionalista Itamar Ben-Gvir je u pratnji desetina svojih pristalica 29. maja došao na najosjetljivije sveto mjesto u Jerusalemu, što je navelo Palestince da bacaju kamenice i petarde na izraelske policajce razmještene u blizini.

Nemiri su izbili uoči masovnog ultranacionalističkog izraelskog marša planiranog kasnije tokom dana kroz srce muslimanske četvrti Starog grada Jerusalima.

Oko 3.000 izraelskih policajaca bilo je raspoređeno širom grada uoči marša. Izrael kaže da će maršem da se proslavi izraelsko zauzimanje istočnog Jerusalema, uključujući Stari grad, u ratu na Bliskom istoku 1967. godine.

Izrael tvrdi da je cijeli Jerusalem njihova prijestonica, ali Palestinci, koji tvrde da je istočni Jerusalem njihov glavni grad, vide marš kao provokaciju.

Prošle godine, parada je izazvala jedanaestodnevni rat između Izraela i militanata u Gazi.

Nemiri su se desili u spornom području na vrhu brda koje poštuju Jevreji i muslimani.

U kompleksu se nalazi džamija Al Aksa, treća najsvetija lokacija u islamu. To je također najsvetije mjesto za Jevreje, koji ga zovu Hramska gora i poštuju je kao dom biblijskih hramova.


(Vijesti.ba / RSE)

Izdvajamo