9°C
Mostar 12°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 11°C

01.06.2022 / 19:59 BiH - Podrška Zapada

Snažna podrška BiH u rezolucijama Kongresa SAD-a, Bundestaga i EPP-a

Snažna podrška BiH u rezolucijama Kongresa SAD-a, Bundestaga i EPP-a
Foto: Vijesti.ba

U samo nekoliko dana američki Kongres, njemački Bundestag i Evropska pučka stranka uputile su jake poruke podrške BiH.

Ogleda se to u njihovim rezolucijama, što usvojenim, što predloženim.

Rezolucija američkih senatora

Deset američkih senatora uputili su Senatu američkog Kongresa prijedlog rezolucije o Bosni i Hercegovini (BiH) u kojem se američke vlasti pozivaju da zajedno s Evropskom unijom i Sjevernoatlantskim savezom (NATO) osiguraju rezervni plan ako u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija bude ugrožena obnova mandata za vojnu misiju Evropske unije u BiH (EUFOR Althea).

Američkog predsjednika Josepha Bidena poziva se da razvije cjelovitu strategiju za BiH, daje se podrška radu visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH i osuđuje negiranje genocida.

“Vlasti BiH ohrabruje se da nastave tražiti članstvo u NATO i EU, te poziva Evropska unija da pojača napore, saradnju i pomoć da se ubrza proces pristupanja”, navodi se u prijedlogu rezolucije koju su uputili senatori Jean Shaheen, Chris Murphey, Chuck Murphey, Roger Wicker, Ron Johnson, Dick Durbin, Gary Peters, Edward Markey, Thom Tillis i Chris Coons.

Prijedlog rezolucije osuđuje političare iz BiH i regije koji su uporni u korupciji i ličnom bogaćenju na račun prosperiteta građana, te osuđuje one koji blokiraju BiH u usvajanju neophodnih reformi koje bi osigurale članstvo u EU i NATO.

Podsjetimo, Antony Blinken, američki državni sekretar, izjavio je pred Komitetom za vanjske poslove američkog Senata 26. aprila ove godine da Zapad traži alternative da osigura ostanak međunarodnih snaga u Bosni i Hercegovini (BiH) ukoliko Rusija blokira obnavljanje misije Ujedinjenih nacija (UN) u toj zemlji.

Rezolucija Bundestaga

Zastupnici stranaka SPD-a, Saveza 90/Zeleni i FDP-a u Bundestagu su pozvali njemačku vladu da pruži veću podršku BiH s obzirom na rastuće tenzije i secesionističke politike u zemlji.

"Navodno nacionalističke političke elite zemlje u srpskim, hrvatskim i bošnjačkim strankama iskorištavaju etničke razlike i pojačavaju i eksploatišu ih za samobogaćenje i održavanje vlastite vlasti", napisali su poslanici u zajedničkom zahtjevu.

Naveli su da su reforme u BiH decenijama blokirane kako bi se održalo povoljno okruženje za korupciju te da se sada pojedini politički lideri "sve više oslanjaju na separatizam, mržnju i govor mržnje - također kako bi odvratili pažnju od zastoja i društvene frustracije za koje su same te političke snage odgovorne".

"Posebno, političke aktivnosti narodnih-nacionalističkih političara poput Milorada Dodika, trenutno člana državnog predsjedništva, i Dragana Čovića, predsjednika stranke HDZ BiH, imaju za cilj da unište BiH kao državu i dom za raznoliko stanovništvo", naveli su.

Dodaju da je ova "prijetnja miru u jugoistočnoj Evropi" neprihvatljiva i zahtijeva "odlučan, čvrst otpor" Evropske unije, njenih država članica i međunarodne zajednice.

Poslanici, između ostalog, pozivaju vladu da "izričito pozove političko rukovodstvo Bosne i Hercegovine na deeskalaciju i smanjenje unutrašnjih tenzija".

Također, pozivaju vladu da nastavi da se energično zalaže za to da sankcije u EU budu usmjerene na osobe, institucije i kompanije koje "podrivaju suverenitet, teritorijalni integritet, ustavni poredak i međunarodni pravni subjektivitet Bosne i Hercegovine".

Pored toga, od političkih lidera Srbije, u pogledu tekućeg procesa pristupanja EU, te i Hrvatske "treba bez sumnje tražiti da se distanciraju od etničkih separatističkih snaga u Bosni i Hercegovini".

Ostali zahtjevi usmjereni su, između ostalog, na približavanje Bosne i Hercegovine NATO savezu, nastavak Berlinskog procesa i jačanje Ureda visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu, te na podršku Njemačke za operaciju EUFOR Althea u BiH.

Rezolucija EPP-a

Na 27. Kongresu Evropske narodne stranke (EPP) koji je održan danas u Rotterdamu usvojena je Rezolucija "Evropska perspektiva Bosne i Hercegovine".

Iz Rezolucije je, iako su na tome insistirali iz HDZ BiH, izbačeno legitimno predstavljanje i osuđene su blokade na državnom i entitetskom nivou.

"Oštro osuđujemo najnovije neprihvatljivo huškanje koje dovodi u pitanje teritorijalni integritet, jedinstvo i suverenitet zemlje. Bilo kakve neustavne secesionističke akcije, izlazeći iz ustavnih i zakonskih okvira, moraju prestati, dok se trenutna blokada institucija mora odmah prekinuti kako bi se omogućilo Bosni i Hercegovini da se pozabavi neophodnim reformama i dalje slijedi svoju EU perspektivu", navodi se u Rezoluciji i dodaje:

"EPP podržava politički dijalog kojem se mora dati prioritet nad blokiranjem važnih političkih procesa i reformi, čime se produžava politička kriza koja predstavlja potencijalni rizik za demokratiju, stabilnost i vladavinu prava u Bosni i Hercegovini. EPP poziva da se provede izborna i ustavna reforma u skladu sa principima EU i odlukama međunarodnih i Ustavnog suda, što uključuje ravnopravnost njena tri konstitutivna naroda, ostalih i svih građana. EPP poziva sve političke lidere i institucije u Bosni i Hercegovini da daju konstruktivan doprinos da se osiguraju pošteni izbori i da se u ovaj proces uključe sve stranke iz grupacije EPP-a - navodi se između ostalog u danas usvojenoj rezoluciji".

Rezolucije EPP-a i Bundestaga već je osudilo rukovodstvo RS-a, što najbolje govori o kako važnim dokumentima za BiH se radi.

(Vijesti.ba)

 

Izdvajamo