13°C
Mostar 18°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 17°C
Bihać 17°C

16.06.2022 / 12:42 BiH - Foto/Video

Centar za mir podsjetio na obnovu Partizanskog spomen groblja iz 2018.

Jučer je ponovo na brutalan način oskrnavljeno Partizansko spomen groblje u Mostaru.

Ovaj sramni čin najoštrije su osudili iz Centra za mir Mostar, te pozvali nadležne da pod hitno otkriju i kazne počinioce.

"Ovom prilikom podsjećamo na obnovu koju je Centar za mir 2017. godine inicirao skupa sa Odborom za obnovu na čijem čelu se nalazio privrednik Sergej Sergio Šotrić i tadašnji članovi Amir Pašić, Mumin Isić, Milivoj Gagro, Florijan Mičković, Mustafa Selimović, Milica Dogan, Darko Minarik i Sead Pintul.



Inicijativu je podržao i aktivno se u obnovu uključio federalni premijer Fadil Novalić, a podršku dao i tadašnji premijer BiH Denis Zvizdić, potom mostarski privrednici - građevinar Fajić, Dema&S, Klesarstvo Neolit, Revigrad, zaštitarska agencija Mirsada Ćatića, Agencija Stari grad na čelu s Miralemom Fajićem i brojni drugi domaći i inostrani prijatelji. I uspjeli smo", navode iz Centra za mir i dodaju:



"Lijepo je to primijetio, i na tome mu hvala, historičar i naš Mostarac Dragan Markovina koji je uz osudu ovog nedjela napisao: 'To je prije dva ljeta izgledalo fantastično. Nije bila puštena voda, tj. nije u potpunosti bio u stanju u kojem je nekada bio. No, bio je u vrlo lijepom stanju. Posjećivali su ga djeca, mladi, turisti, i ja sam često išao. U času kada je prestao taj ad hoc sistem finansiranja prestao i kada je Grad Mostar trebao preuzeti sve te obaveze (da nastavi plaćati zaštitare i videonadzor), on je to sve odbio'"...



"Premijer Novalić ponovo je danas uputio ohrabrujuće poruke i iskazao volju za ponovnom obnovom, hvala mu. Vrijeme je da svoj dio odgovornosti ponese i Grad Mostar i njegovi čelni ljudi, prije svih gradonačelnik. Njegova današnja reakcija ulijeva nadu da će ovoga puta biti drugačije i treba mu dati podršku na tom putu.

Također, apelujemo na sve one koji žele dobro našem gradu, da isključe svako politikanstvo i sujetu i da se pokrene proces obnove, ali i zaštite. Ovo je naš grad, tamo su spomen ploče ljudima koji su naš grad oslobodili od fašista, ovo je prije svega naša obaveza", kažu iz Centra za mir iz Mostara.



U video isječcima i na fotografijama koje su priložili samo je mali dio rada na obnovi Partizanskog spomen groblja iz 2017. i 2018. godine.



"Hvala svim antifašistima koji su tada nesebično uložili trud u ovaj projekat. Mi smo svoj posao časno uradili i opet ćemo", zaključuju iz Centra za mir.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo