4°C
Mostar 8°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 6°C

16.06.2022 / 12:42 BiH - Foto/Video

Centar za mir podsjetio na obnovu Partizanskog spomen groblja iz 2018.

Jučer je ponovo na brutalan način oskrnavljeno Partizansko spomen groblje u Mostaru.

Ovaj sramni čin najoštrije su osudili iz Centra za mir Mostar, te pozvali nadležne da pod hitno otkriju i kazne počinioce.

"Ovom prilikom podsjećamo na obnovu koju je Centar za mir 2017. godine inicirao skupa sa Odborom za obnovu na čijem čelu se nalazio privrednik Sergej Sergio Šotrić i tadašnji članovi Amir Pašić, Mumin Isić, Milivoj Gagro, Florijan Mičković, Mustafa Selimović, Milica Dogan, Darko Minarik i Sead Pintul.Inicijativu je podržao i aktivno se u obnovu uključio federalni premijer Fadil Novalić, a podršku dao i tadašnji premijer BiH Denis Zvizdić, potom mostarski privrednici - građevinar Fajić, Dema&S, Klesarstvo Neolit, Revigrad, zaštitarska agencija Mirsada Ćatića, Agencija Stari grad na čelu s Miralemom Fajićem i brojni drugi domaći i inostrani prijatelji. I uspjeli smo", navode iz Centra za mir i dodaju:"Lijepo je to primijetio, i na tome mu hvala, historičar i naš Mostarac Dragan Markovina koji je uz osudu ovog nedjela napisao: 'To je prije dva ljeta izgledalo fantastično. Nije bila puštena voda, tj. nije u potpunosti bio u stanju u kojem je nekada bio. No, bio je u vrlo lijepom stanju. Posjećivali su ga djeca, mladi, turisti, i ja sam često išao. U času kada je prestao taj ad hoc sistem finansiranja prestao i kada je Grad Mostar trebao preuzeti sve te obaveze (da nastavi plaćati zaštitare i videonadzor), on je to sve odbio'"..."Premijer Novalić ponovo je danas uputio ohrabrujuće poruke i iskazao volju za ponovnom obnovom, hvala mu. Vrijeme je da svoj dio odgovornosti ponese i Grad Mostar i njegovi čelni ljudi, prije svih gradonačelnik. Njegova današnja reakcija ulijeva nadu da će ovoga puta biti drugačije i treba mu dati podršku na tom putu.

Također, apelujemo na sve one koji žele dobro našem gradu, da isključe svako politikanstvo i sujetu i da se pokrene proces obnove, ali i zaštite. Ovo je naš grad, tamo su spomen ploče ljudima koji su naš grad oslobodili od fašista, ovo je prije svega naša obaveza", kažu iz Centra za mir iz Mostara.U video isječcima i na fotografijama koje su priložili samo je mali dio rada na obnovi Partizanskog spomen groblja iz 2017. i 2018. godine."Hvala svim antifašistima koji su tada nesebično uložili trud u ovaj projekat. Mi smo svoj posao časno uradili i opet ćemo", zaključuju iz Centra za mir.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo