5°C
Mostar 9°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 9°C

25.06.2022 / 08:33 BiH - Najava

Federalna direkcija robnih rezervi želi otkupiti svu pšenicu u FBiH

Federalna direkcija robnih rezervi želi otkupiti svu pšenicu u FBiH
Foto: Vijesti.ba

Iz Udruženja poljoprivrednika FBiH očekuju da Direkcija robnih rezervi ponudi maksimalnu cijenu i otkupi kompletnu domaću proizvodnju pšenice iz sredstava u iznosu od 20 miliona KM, koliko je Vlada FBiH planirala za njeno popunjavanje.

Takav plan Direkcija je već pripremila, a Vlada FBiH bi ga trebala usvojiti početkom jula, potvrđeno je za „Avaz“ iz Direkcije robnih rezervi FBiH.

- Direkcija će predložiti Vladi FBiH otkup pšenice proizvedene 2022. godine po tržišnim cijenama. Istovremeno predlažemo i zabranu izvoza pšenice iz FBiH, kako bi domaća pšenica ostala kod nas i kako je ne bismo morali uvoziti. Vlada FBiH će odrediti otkupnu cijenu, koja će biti ponuđena poljoprivrednim proizvođačima, a oni trebaju odlučiti kome će prodati pšenicu. Federalna direkcija robnih rezervi neće biti konkurencija domaćim mlinovima u otkupu - kaže za „Avaz“ Tončo Bavrka, direktor Direkcije robnih rezervi FBiH.

S druge strane, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH Nedžad Bićo kaže da žetva počinje za sedam dana i očekuje se prosječan, a u odnosu na probleme s gnojivom i ostalo, može se reći i odličan urod pšenice.

- Nemamo je dovoljno pa će ostalo pokriti uvoz. Otkupljivači trenutno nude 600-680 KM po toni, ali su proizvođači nezadovoljni - kaže Bićo.

Prema riječima predsjednika Udruženja pekara RS Saše Trivića, problem opskrbe i rasta cijena pšenice ne traje od jučer, pa mnogi proizvođači imaju zalihe, a očekuje se i dobar ovogodišnji prinos.

- Nestašice ne bi trebalo biti, ali je pitanje kolika će biti cijena jer će inflacija, te cijene energenata i gnojiva napraviti probleme. Ništa precizno se ne može reći prije septembra - ističe Trivić.

Bićo problematičnim smatra cijene hljeba.

- Postavlja se pitanje zašto je hljeb ovako skup. Od kilograma brašna oni prave tri hljeba i ispada da iz kilograma pšenice, koji je prošle godine koštao tridesetak, a ove 60-68 feninga po kilogramu, oni imaju 4,50 KM. Nerealno je stanje u pekarstvu, jer su pšenica i brašno jeftini u odnosu na hljeb - ističe za 'Avaz' Bićo.

(Vijesti.ba / Večernji)

Izdvajamo