0°C
Mostar 5°C
Tuzla 0°C
Banja Luka 2°C
Bihać 4°C

26.06.2022 / 14:26 Politika - Potpredsjednik RS

Salkić: Naš put je put širenja istine i traganje za pravdom

Salkić: Naš put je put širenja istine i traganje za pravdom
Foto: Fena
Na području općine Kalinovik danas je, na nekoliko lokaliteta, obilježena 30. godišnjica zločina počinjenih 1992. godine, tokom kojih su ubijena 122 Bošnjaka iz Kalinovika.

Obilježavanju, koje je organiziralo Udruženja članova porodica nestalih osoba s područja općine Kalinovik „Istina-Kalinovik 1992“, prisustvovao je i potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić, koji je položio cvijeće i odao počast nedužno ubijenim žrtvama ispred osnovne škole u ovom gradu, a koja je tokom rata bila pretvorena u logor kroz koji je prošlo oko 1.000 Bošnjaka ovog kraja.

U ovom logoru je ubijeno 14 muškaraca, a više od 30 žena je silovano, ponižavano, mučeno i maltretirano - saopćeno je iz Salkićevog kabineta.

Potpredsjednik Salkić je u svom obraćanju istaknuo važnost dokumentovanja svega onoga što se dešavalo u periodu agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu.

- Zločin koji je počinjen ovdje, način na koji je počinjen, isti je kao i na drugim mjestima širom ovog entiteta. Zatvaranje u škole, domove kulture, silovanja, ubistva, psihičko i fizičko zlostavljanje, sve je to dio projekta. Svi ovi zločini počinjeni su u svrhu realizacije udruženog zločinačkog poduhvata s jasnom genocidnom namjerom da Bošnjaci kao narod nestanu, a Bosna i Hercegovina, naša domovina, bude podijeljena - kazao je Salkić.

Dodao je da danas ova pusta varoš svjedoči da se zločin ne isplati.

- Oni su mislili kada protjeraju i pobiju Bošnjake da će ovaj grad ostati njima. Zulum koji su počinili počinili su i protiv sebe. Danas je ovo mrtav grad, danas u ovoj školi jedva da ima učenika, a bilo ih je prije agresije na stotine. U ovoj i drugim školama nastavnici su zatvarali svoje učenike, seksualno ih zlostavljali. Sramno je da na ovakvim mjestima nemamo ploču na kojoj će pisati da je tu bio logor, ko ga je osnovao, ko je tu bio zatvoren i šta se tu dešavalo. Mi na tome moramo insistirati - naveo je Salkić.

Po njegovim riječima, u narodu postoji izreka “čega se pametan stidi, budala se tim ponosi”.

- Vidite oni se ovdje ponose presuđenim ratnim zločincem. To govorio da put kojim oni idu nije put katarze, već je put kojim je išao taj ratni zločinac. Budite toga svjesni. Mi moramo dokumentovati sve ono što nam se dešavalo. Sve treba da bude napisano i ostavljeno budućim generacijama. Živa riječ će izumrijeti ili će biti promijenjena njena smisao, a ono što je zapisano imaće svoje čitaoce prije ili kasnije. Naš put je put širenja istine i traganje za pravdom. Na tom putu moramo biti ustrajni i nije nas briga šta o tome misle drugi, jer smo mi na pravom putu - rekao je potpredsjednik Salkić.

Nakon centralnog obilježavanja, prisutni su obišli logor Barutni magacin, u kojem su bili zatočeni Bošnjaci. Odlukom Kriznog štaba općiine Kalinovik u junu 1992. godine ovaj objekat je pretvoren u logor kroz koji je do oktobra mjeseca prošlo više od 200 osoba bošnjačke nacionalnosti - navodi se u saopćenju.


(Vijesti.ba / Fena)

Izdvajamo