1°C
Mostar 6°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 3°C
Bihać 0°C

27.06.2022 / 22:55 Regija - Nezgodan dokaz

Objavljena fotografija Vučića kada je protjerivao obitelj Barbalić jer su Hrvati

Objavljena fotografija Vučića kada je protjerivao obitelj Barbalić jer su Hrvati
Aleksandar Vučić i Tomislav Nikolić s fotografijom Vojsilava Šešelja na majici (lijevo), Vučić ispred stana obitelji Barbalić (Foto: Twitter)
Srbijanski predsjednik se 1997. u Zemunu slikao s transparentom ‘Barović (advokat) i Barbalić su ustaše!‘

Ovih dana navršit će se 25 godina od pokušaja nasilnog iseljenja hrvatske obitelji Barbalić iz stana u Zemunu, a na taj je događaj podsjetio novinar Slobodan Stupar, jedan od osnivača informativne redakcije nekadašnjeg kultnog Radija B92 i dugogodišnji urednik srpske redakcije BBC-ja. Na Twitteru je objavio fotografiju prosvjeda koji je održan ispred otetog stana, a na kojoj se može vidjeti i današnjeg srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića koji je tada bio glavni tajnik Šešeljevih radikala.

- Ovih dana navršava se 25 godina od Vučićevog protjerivanja zemunske porodice Barbalić. Oteo je i namještaj, garderobu, slike, fotografije, uspomene... Tada se ('97.) u Zemunu slikao s transparentom "Barović (advokat) i Barbalić su ustaše!". To je predsjednik svih građana Srbije!, napisao je Stupar.Te 1997. godine radikali su, dok je Vojislav Šešelj bio predsjednik Općine Zemun, obitelji Barbalić oteli stan kako bi u njega uselili Ljiljanu Mijoković, kasnije udanu Mihajlović, tajnicu Šešeljeve Srpske radikalne stranke.

Kako je pisao portal Mašina, a prenosi Nova.rs, početkom srpnja 1997. godine, Ljiljana Mijoković i njezin suprug Ognjen Mihajlović, urednik "Zemunskih novina", tijekom noći su provalili i promijenili bravu na stanu obitelji Barbalić koja je tada bila na godišnjem odmoru. Ova provala dogodila se bez svjedoka ili prisutnosti policije, a uzurpatori nisu imali nikakav dokument kojim bi opravdali svoj postupak. Susjedi su sve to javili Barbaliću koji se odmah vratio u Zemun gdje su ga dočekala samo zatvorena vrata njegova stana.

Kako se navodi u knjizi "Okupirani grad" Dragana Stojkovića, odvjetnik obitelji Barbalić, Nikola Barović, pokušao je razgovarati i dogovoriti se s Vojislavom Šešeljem, tadašnjim predsjednikom Općine Zemun, ali to nije riješilo probleme.

Barbalić se žalio sudu koji je odredio privremenu mjeru povratka u prvobitno stanje dok ne bude završen ovaj spor između njegove obitelji i Općine Zemun. Portal Mašina pisao je da je "javnim izvršiteljima naređeno da iz stana isele uljeze, članove SRS-a koji su zaposjeli stan obitelji Barbalić".

Kako bi dobili podršku javnosti, u listovima koje je izdavao SRS pokrenuta je agresivna kampanja protiv obitelj Barbalić koju su optuživali da su ustaše. Odluka suda u korist obitelji Barbalić nikad nije izvršena.

A kako bi radikali uspješno priveli kraju svoju kampanju, prema pisanju Mašine, Aleksandar Vučić, tadašnji glavni tajnik SRS-a, organizirao je kontraprosvjed ispred ovog stana, a okupljeni su došli s transparentima na kojima je pisalo "Barović i Barbalić su ustaše" i "Ne damo Zemun ustašama".

Nakon brojnih sudskih procesa, kako je N1 objavio 2016., a prenosi Nova.rs, konačno je odlučeno da obitelj Barbalić nema pravo na stan. Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM) zbog toga se žalio Vrhovnom i Ustavnom sudu u Srbiji. Jedna od spornih odluka bila je kada je Okružni sud poništio prvostupanjsku presudu kojom je stan vraćen Barbalićima. Odbio je prihvatiti svjedočenje susjeda da je Ivan Barbalić živio u tom stanu, plaćao račune, a kao dokaz postojale su i potvrde iz vrtića i škole njegova sina. No sud je prihvatio tvrdnje troje članova SRS-a koji su svjedočili da je u stanu bilo puno prašine, po čemu su zaključili da je bio napušten.

Portal Mašina prije dvije godine je objavio da slučaj obitelji Barbalić ni tada nije bio riješen i da se nalazio pred sudom u Strasbourgu.

U vrijeme dok je incident oko iseljenja obitelji Barbalić bio aktualan, došlo je i do čuvenog TV okršaja između Vojislava Šešelja i Nikole Barovića, odvjetnika obitelji, kada je Barović, nakon verbalnog okršaja, Šešelja zalio čašom vode. Nakon te emisije, osiguranje lidera SRS-a je Baroviću nanijelo teške tjelesne ozljede, za što je Šešelj podrugljivo govorio da se odvjetnik "okliznuo na koru banane" i nikada nitko za to premlaćivanje nije bio kažnjen.


(Vijesti.ba / Jutarnji)

Izdvajamo