0°C
Mostar 6°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 2°C
Bihać 1°C

28.06.2022 / 13:03 Politika - U jeku poskupljenja

Ovo su zastupnici koji su povećali sebi platu za 500 KM

Ovo su zastupnici koji su povećali sebi platu za 500 KM
Foto: Vijesti.ba
Ono što je šokiralo bh. javnost jeste da su zastupnici izglasali i povećanje svojih plata - dok se nešto ranije govorilo samo o povećanju za vojnike i policajce.

Predstavnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine u prvom čitanju jučer je usvojio budžet institucija za 2022. godinu. Tako će ukupni prihodi, primici i finansiranje institucija BiH iznositi 1.073.600.000 KM, a servisiranje vanjskog duga BiH iznosi 819.189.119 KM.

Ono što je šokiralo bh. javnost jeste da su zastupnici izglasali i povećanje svojih plata - dok se nešto ranije govorilo  samo o povećanju za vojnike i policajce, prenosi Radiosarajevo.ba.

Još jučer se o ovome oglasio zastupnik  u Predstavničkom doma Damir Arnaut koji je jasno dao do znanja kako povećanje plata od 95 miliona KM nije fiskalno odgovorno.

On je i pojasnio da se plate političarima povećavaju za oko 500 KM, a prosječnom graničnom policajcu ili, ipak, vojniku za 70 do 80 KM.Povećanje osnovice plate svima zbog različitih koeficijenata značilo  bi  da bi plata predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Zoranu Tegeltiji bila povećana 500 ili 600 KM, a nekom službeniku 50 do 100 KM.

Tako su za povećanje plata glasali: Denis Zvizdić, Nebojša Radmanović, Adil Osmanović, Safet Softić, zatim Edin Mušić, Snježana Novaković-Bursać, Ljubica Miljanović, Dragan Bogdanić, Obren Petrović, te Šemsudin Dedić, Halid Genjac, kao i Mijo Matanović, Darijana Filipović, Borjana Krišto, Vlatko Glavaš, Dženan Đonlagić, Zlatan Begić, Jasmin Emrić, Nikola Lovrinović, Alma Čolo te Predrag Kožul.

A protiv povećanja plata su, osim Arnauta, bili i Nermin Nikšić, Saša Magazinović, Nada Mladina, Zukan Helez, Predrag Kojović, te Aida Baručija i Mirjana Marinković-Lepić.

A da vas i podsjetimo: cijena litra dizela danas se kreće od 3,56 do 3,76 KM, što direktno utječe i na cijene namirnica koje se iz dana u dan  sve više povećavaju. A plate - ostaju iste. Osim ako ste državni službenik.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo