°C
Mostar 13°C
Tuzla 16°C
Banja Luka °C
Bihać 13°C

29.06.2022 / 18:24 Obrazovanje - U Domu mladih

U Sarajevu otvorena juniorska balkanska matematička olimpijada

U Sarajevu otvorena juniorska balkanska matematička olimpijada
Foto: FENA
U sarajevskom Domu mladih danas su otvorena 26. juniorska balkanska matematička olimpijada (JBMO), čiji je domaćin Kanton Sarajevo.

JBMO okuplja mlade matematičare do 15,5 godina starosti i njihove nastavnike. Takmičenje se održava svake godine u jednoj od država članica Matematičkog društva jugoistočne Evrope (MASSEE).

Organizatori JBMO-a za 2022. godinu su Udruženje matematičara Kantona Sarajevo i Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo.

Ministarica za odgoj i obrazovanje KS Naida Hota - Muminović kazala je da ovih dana u Sarajevu boravi 109 mladih juniora matematičara iz 18 zemalja.

- Sarajevo i Bosna i Hercegovina su odavno na mapi najizvrsnijih učenika koji nam svake godine donesu medalje s međunarodnih takmičenja znanja. Međutim, mi smo rijetko kada domaćini - rekla je Hota - Muminović dodajući da je Ministarstvo za odgoj i obrazovanje  KS je i pokrovitelj ove olimpijade.

Takmičenja traju u četvrtak i petak, a u subotu je proglašenje pobjednika.

- Bosna i Hercegovina kao zemlja domaćin, predstavljena je sa dva tima i očekujemo da ćemo biti vrlo ponosni. Učenicima uvijek poručujemo da uživaju u samom takmičenju, druženju i da steknu nova prijateljstva i lijepa sjećanja - dodala je Hota - Muminović.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo