10°C
Mostar 13°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 12°C

04.07.2022 / 08:26 Politika - Plenarno zasjedanje

Evropski parlament sutra raspravlja o političkoj situaciji u BiH

Evropski parlament sutra raspravlja o političkoj situaciji u BiH
Foto: Arhiv
Evropski parlament održat će danas plenarno zasjedanje u Strazburu na kojem će glasati o pristupanju Hrvatske u eurozonu od iduće godine te raspravljati o razvoju događaja na zapadnom Balkanu.

Evropski parlament će u ponedjeljak raspravljati, a u utorak glasati o pristupanju Hrvatske eurozoni od 1. januara 2023. U izvještaju se navodi da "Hrvatska ispunjava sve kriterije za uvođenje eura što je rezultat ambicioznih, odlučnih, vjerodostojnih i održivih napora Vlade Republike Hrvatske i hrvatskog naroda".

Da bi se država pridružila eurozoni, Evropski parlament mora dati svoje mišljenje o preporuci Komisije koje se zatim prosljeđuje državama članicama na donošenje konačne odluke. Hrvatska će postati 20. članica europodručja.

Zastupnici će u utorak poslijepodne ocijeniti političku situaciju u tri zemlje pristupnice: Bosni i Hercegovini, Kosovu i Srbiji.

Šefovi država i vlada Evropske unije i zapadnog Balkana sastali su se 23. juna, uoči posljednjeg sastanka Evropskog vijeća u Briselu, kako bi razgovarali o napretku integracije u EU i izazovima koji proizlaze iz rata u Ukrajini. O izvještajima će glasati u srijedu.

Europarlamentarci će danas pozvati Komisiju da razvije ambicioznu evropsku strategiju za borbu protiv siromaštva do 2030, s konkretnim ciljevima i fokusom na okončanje siromaštva žena.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo