10°C
Mostar 14°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 12°C

06.07.2022 / 18:23 Politika - Predsjednik SDA

Izetbegović s Varhelyijem: Odbio sam razgovor o Izbornom zakonu

Izetbegović s Varhelyijem: Odbio sam razgovor o Izbornom zakonu
Foto: Agencije

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović kazao je kako je "zadovoljan" razgovorom sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varhelyijem, koji je, kako je dodao, bio optimističan po pitanju šansi da Bosna i Hercegovina u bliskoj budućnosti dobije status kandidata EU.

“Varhelyi smatra da možemo napraviti snažan korak ne samo u ova tri zakona koji se spominju nego i na još dodatna dva koji se odnose na sudove i VSTV. To je jedan set vrlo ozbiljnih zakona koji bi nam omogući, povećao šanse za sticanje kandidatskog statusa”, rekao je prvi čovjek SDA.

Izetbegović je otkrio kako je evropski komesar, na “zahtjev predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića”, pokušao nametnuti temu izmjene Izbornog zakona BiH, ali je on to odbio.

“Rekao sam da ćemo o tome razgovarati tek kada se završe izbori i kada se formira vlast na svim nivoima”, poručio je.

Ocijenio je kako i sam Varhelyi “ima rezervu prema Čovićevom zahtjevu”…

“Ne mislim da bi trebalo raditi dalje blokade i probleme. Posebno kad se radi o putu ka EU jer sebe (Čović) naziva nosiocem evropskih vrijednosti. Pustimo da vidimo kako će se stvari odvijati. Čović je imao šansu sa Aprilskim paketom da riješi zahtjeve Hrvata, pa je odbio. Isto tako je odbio Fuleov model. Pa je ima elektorski model u Neumu po kojem bi Čović svaki put ušao u Predsjedništvo, a ja ne bih ušao niti jednom. I to je odbio. Šta treba uraditi da Čović bude zadovoljan? Što se mene tiče razgovori jedan na jedan na ovu temu, sa Varhelyijem ili Čovićem, završeni su”, kategoričan je bio Izetbegović.

Izetbegović iz Brisela: Ja sam tražio odvojene sastanke, ovako izvući tri predsjednika stranaka i za njih kazati da predstavljaju narode nije mi prihvatljvo, jedan na jedan ću razgovarati sa svakim

 Na kraju je komentarisao odluku Ustavnog suda BiH o privremenom stavljanju van snage Zakona o lijekovima RS. Lider SDA je ocijenio kako je pravni tim njegove stranke, predvođen Šefikom Džaferovićem, odradio dobru šahovsku partiju.

“Džaferović predvodi pravni tim SDA. Mi smo kao dobri šahisti reagovali na sve udare na ustavno-pravni poredak. Tako smo i sada odigrali i odgovrili, igramo šahovsku partiju s njima”, slikovito je objasnio Izetbegović.

Inače, evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi danas je u Briselu obavio pojedinačne razgovore sa predsjednicima SDA, HDZ-a BiH i SNSD-a – Izetbegovićem, Čovićem i Dodikom.(Vijesti.ba)

Izdvajamo