9°C
Mostar 11°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 10°C

07.07.2022 / 08:37 Svijet - Kristalina Georgieva

MMF: Ova godina će biti teška, a iduća bi mogla biti još teža

MMF: Ova godina će biti teška, a iduća bi mogla biti još teža
Foto: Vijesti.ba
Georgieva je rekla da će MMF u predstojećim tjednima treći put ove godine sniziti svoju prognozu gospodarskog rasta za 2022. godinu, dodavši da ekonomisti MMF-a još finaliziraju nove brojke.

Čelnica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgieva rekla je da su se prognoze za svjetsko gospodarstvo “znatno pogoršale” od travnja, dodavši da, s obzirom na povećanu opasnost, ne može odbaciti mogućnost globalne recesije u sljedećoj godini.

Georgieva je rekla da će MMF u predstojećim tjednima treći put ove godine sniziti svoju prognozu gospodarskog rasta za 2022. godinu, dodavši da ekonomisti MMF-a još finaliziraju nove brojke. Očekuje se da će MMF objaviti novu prognozu za 2022. i 2023. potkraj srpnja, nakon što je u travnju snizio prognozu rasta za gotovo puni postotni bod, prenosi Hina. “Izgledi su se od naše zadnje procjene u travnju znatno pogoršali”, rekla je u razgovoru za Reuters, navodeći širenje inflacije u svijetu, znatniji rast kamatnih stopa, usporavanje kineskoga gospodarskog rasta i eskalaciju sankcija povezanih s ratom koji Rusija vodi u Ukrajini.

“Nalazimo se u jako uzburkanim vodama”, dodala je. Na pitanje može li odbaciti mogućnost globalne recesije, odgovorila je da je “opasnost sada tako velika da je ne možemo odbaciti.”

U ovoj će godini biti teško, dodala je, ali u 2023. moglo bi biti još teže.


(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo