15°C
Mostar 21°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 18°C
Bihać 15°C

14.07.2022 / 20:02 BiH - Britanski parlament

Kerns: Cilj genocida u Srebrenici je uništenje Bošnjaka

Kerns: Cilj genocida u Srebrenici je uništenje Bošnjaka
Foto: Agencije

Komemoracija žrtvama genocida u Srebrenici održana je danas u britanskom parlamentu. Zastupnica Ališa Kerns (Alicia Kearns) obratila se ostalim zastupnicima, te je održala dirljiv govor.

Ona je na početku svog obraćanja istakla da je posebno zainteresirana za Srebrenicu kao predsjedavajuća Zajedničke parlamentarne grupe za Bosnu i Hercegovinu.

- Genocid u Srebrenici predstavlja najekstremniji slučaj etničkog čišćenja u dugom i bolnom bosanskom ratu od 1992. do 1995. godine. Zaista, barbarstvo Srebrenice i neuspjeh mirovne misije UN-a natjerali su međunarodnu zajednicu da konačno okonča krvoproliće i provede Dejtonski sporazum - kazala je Kerns.

U svom obraćanju istakla je da je "u martu 1995. godine Radovan Karadžić, predsjednik samoproglašene RS, naredio svojoj vojsci da ukloni Bošnjake iz Srebrenice stvarajući nepodnošljivu situaciju potpune nesigurnosti, bez nade u dalji život ili opstanak".

- Ova sumorna direktiva je ispoštovana i 11. jula 1995. godine kada je u Srebrenicu ušao vođa vojske bosanskih Srba Ratko Mladić, hvaleći se "Dajemo ovaj grad srpskom narodu... došlo je vrijeme da se osvetimo muslimanima". Deset hiljada Bošnjaka je pobjeglo od Mladićevog napredovanja, ali su mnogi zarobljeni ili zastrašeni da se predaju upotrebom terora, ubistava, mučenja i silovanja - podsjetila je.

Namjerni genocid

Kerns je prisutnima naglasila i da su muškarci i dječaci sakupljeni i stavljeni u improvizirane koncentracione logore te da je tada počelo ubijanje.

- Preko 8.000 muškaraca Bošnjaka, muslimana, uključujući i dječake, hladnokrvno je ubijeno, često nakon sakaćenja. Njihova tijela su na brzinu pokopana bez poštovanja, a mnogi se vode kao nestali do danas. Ovo je bio namjerni genocid, čiji je cilj bio uništenje bošnjačkog stanovništva i njegovo zamjenjivanje Srbima - naglasila je.

Pozvala je da se svi sjete žrtava genocida u Srebrenici kao i svih žrtava rata u kojem je poginulo preko stotinu hiljada, a dva miliona ljudi raseljeno.

- Svaka od tih žrtava je pojedinac čija je priča iskrivljena, mučena i prečesto prekinuta brutalnošću etničkog čišćenja. Ovu istinu moramo uvijek držati blizu srca kada se prisjetimo, a ponekad to zahtijeva da čujemo pojedinačne priče, koliko god to bilo teško... Međunarodna zajednica nije učinila dovoljno - kazala je.

Podsjetila je i da je potrebno učiti iz prošlosti kako se ona ne bi ponovila.

Falsifikovanje historije

- Bila sam i ostala duboko dirnuta snagom onih koji su preživjeli strašne događaje u Srebrenici. Uzmimo majke Srebrenice. Ove hrabre žene su vidjele najgore od čovječanstva, ali nastavljaju da pokazuju najbolje od toga. Njihov nedostatak osvetoljubivosti pred tolikim zlom i njihov poriv za pravdom može se vidjeti u priči o samoj BiH - opisala je Kerns.

Zastupnica ističe kako je jedino moguće krenuti naprijed ukoliko se izliječi istinom.

- Cijeli temelji moderne Bosne oslanjaju se na istinu, istinu da je ono što se dogodilo u ratu bio smišljen genocid. Zato poricanje genocida nije samo razlika u mišljenju, ne. Poricanje genocida je smišljen i proračunat napad na preživjele - kazala je.

Istakla je da je poricanje nastavak genocida, kao i da ono što počinje nasiljem i ubijanjem, se nastavlja kroz falsifikovanje historije.

- Zato budimo jasni danas da britanski parlament i britanski narod nikada neće zaboraviti Srebrenicu. I nikada nećemo zaboraviti naše prijatelje u Bosni - zaključila je Kerns.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo