24°C
Mostar 26°C
Tuzla 26°C
Banja Luka 25°C
Bihać 23°C

04.08.2022 / 13:51 Ekonomija - Strategija razvoja turizma FBiH

Đapo: Moramo postati prepoznatljiva i konkurentna destinacija

Đapo: Moramo postati prepoznatljiva i konkurentna destinacija
Foto: FENA
Vlada Federacije BiH na sjednici održanoj danas u Sarajevu, na prijedlog Federalnog ministarstva okoliša i turizma, prihvatila je Nacrt strategije razvoja turizma Federacije BiH 2022-2027. godine, ...

... te ovaj iznimno važni dokument u formi prijedloga poslala Parlamentu FBiH na usajanje.

Kao dio Strateške platforme kod izrade ovog dokumenta o turizmu, jednoj od strateških grana privrede Federacije, uzeta je u obzir nedavno usvojena Strategija razvoja Federacije Bosne i Hercegovine za period 2022–2027.

Strategijom razvoja turizma definiraju se četiri prioriteta: razvoj turističkih proizvoda, razvoj destinacijskog marketinga, razvoj ljudskih resursa i unapređenje poticajnog okruženja za razvoj održivog turizma. Kroz strateški cilj ubrzanog ekonomskog razvoja utvrđena je mjera podržavanja razvoja poduzetništva turističkog sektora.

Posebno je naglašena potreba identifikacije turističkih potencijala Federacije BiH i promocije turističkih destinacija, te razvoj ruralnog turizma. Zajedničko je stajalište da se bogati turistički potencijali, uz pažljiva i planska ulaganja, u relativno kratkom roku mogu staviti u funkciju i postati generator privrednog razvoja.

- Intencija ove strategije je da doprinese integriranju turizma BiH, te povezivanju sa susjednim regijama, odnosno destinacijama izvan granica BiH, posebno u kontekstu procesa pridruživanja Europskoj uniji. U vrhu našeg prioriteta je da Federacija postane prepoznatljiva i konkurentna destinacija. Ovaj dokument ne čini kraj zadatka, već je on temelj i prvi korak ka trajnom razvoju na zadovoljstvo turista, poslodavaca, zaposlenika i svih naših građana – izjavila je federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo.

Inače, u Federalnom ministarstvu okoliša i turizma ne kriju zadovoljstvo, jer je njihovo kontinurano zalaganje za donošenje ovog strateškog dokumenta trajalo pet godina. Resorna ministrica, naime, podsjeća da je još 2017., prema usvojenoj informaciji na Vladi, trebala biti izrađena Strategija razvoja turizma u FBiH za period 2018- 2028. godine. Međutim, problem su procedure koje su se odvijale u kantonima. Radna grupa koja je formirana u maju 2018. izradila je projektni zadatak i upitnik uputila predstavnicima kantonalnih vlasti nadležnih za oblast turizma na očitovanje i popunjavanje.

- Nažalost, nisu svi kantoni bili ažurni u očitovanju. Ministarstvo je u 2019. godini uputilo više urgencija za dostavljanje traženih podataka. Tek u prvom kvartalu 2020. godine prikupljena su sva mišljenja kantona. Ali, zbog pandemije COVID -19 ove aktivnosti dodatno su usporene. Ipak, u oktobru 2020. godine sa predstavnicima Ureda USAID-a za ekonomski razvoj BiH dogovorili smo da će projekat USAID Turizam pružiti pomoć našem ministarstvu u izradi strategije i iznimno smo im zahvalni na tome - pojasnila je ministrica Đapo.

Partnerstvo sa USAID Turizmom (projekat Održivi razvoj turizma u BiH) Federalno ministarstvo okoliša i turizma prije godinu je ozvaničilo potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju.

Utvrđivanju ovog dokumenta prethodile su i opširne javne konsultacije koje su provedene, uz uvaćavanje svih sugestija, primjedbi i prijedloga iznesenih u javnim raspravama koje su održane u svim kantonima uz prisustvo predstavnika nadležnih kantonalnih ministarstava i zainteresiranih privrednih subjekata.

Planirana sredstva za provedbu turističke strategije u trogodišnjem periodu iz federalnog budžeta su 5.000.000 KM u ovoj godini, zatim za milion više od toga u narednoj, i 7.000.000 KM u 2024. Očekuje se da će implementacija biti podržana i iz sredstva međunarodnih izvora (EU, USAID BIH, GIZ i dr.).


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo