17°C
Mostar 19°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 11°C
Bihać 6°C

04.08.2022 / 13:59 Ostali sportovi - Spektakl na Neretvi

Ovo su dosadašnji pobjednici Red Bull Cliff Divinga na Starom mostu

Ovo su dosadašnji pobjednici Red Bull Cliff Divinga na Starom mostu
Foto: Red Bull
Mostar će 27. augusta ponovo ugostiti takmičenje Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva.

Na petoj stanici sezone najbolji svjetski skakači i skakačice borit će se za važne bodove i naklonost sudija i publike, a u nastavku otkrijte ko je do sada imao najviše uspjeha u gradu na Neretvi.

Na Starom mostu je od 2015. godine održano šest takmičenja za muškarce i pet za žene, na kojima su svojim nestvarnim umijećem i skokovima sa visina od 21 (žene) odnosno 27 metara (muškarci) bez daha ostavljali brojne gledaoce. Mostarski biser se pokazao kao jedna od najzahtjevnijih lokacija za svjetsku cliff diving elitu, te stoga ne čudi da je pobjede slavilo po četvoro različitih skakača i skakačica.



Najuspješniji je do sada bio veliki Gary Hunt, Englez koji od 2020. nastupa pod francuskom zastavom: na šest nastupa upisao je tri pobjede. To se otprilike poklapa sa generalnim „procentom šuta“ devetostrukog šampiona: na 87 takmičenja u karijeri upisao je 43 pobjede. Sa dva trijumfa u Mostaru prati ga Australka Rhiannan Iffland, dok su ostali pobjednici slavili po jednom.

Pobjednik prvog Red Bull Cliff Diving takmičenja u našoj zemlji, 2015. godine, bio je Meksikanac Jonathan Paredes. Tada su nastupili samo muškarci, da bi 2016. pobjednica prvog takmičenja žena na Starom mostu postala Kanađanka Lysanne Richard. Kod muškaraca je najbolji bio Čeh Michal Navratil.

Hunt je do prvog trijumfa u Mostaru konačno stigao 2017., a u konkurenciji žena pobijedila je Amerikanka Cesilie Carlton. Iduća, 2018. godina, donijela je drugu pobjedu Huntu i prvu Meksikanki Adriani Jimenez, dok su 2019. slavili Rumun Constantin Popović i petostruka prvakinja Iffland.

Prvenstvo je 2020. otkazano zbog pandemije koronavirusa, da bi se prošle godine Hunt na vrh pobjedničkog postolja u gradu na Neretvi popeo treći, a Iffland drugi put.

Ova sezona je u muškoj konkurenciji neizvjesnija nego ikad. Nakon niz godina, u borbi za titulu potpuno ravnopravno učestvuje nekoliko skakača. Dovoljno je reći da aktuelni prvak Hunt na prve tri stanice nije upisao nijednu pobjedu. Vodeći u ukupnom poretku je Rumun Catalin Preda (490 bodova), drugi je mladi Britanac Aidan Heslop (386), treći Hunt (370), a četvrti Popović (359).

Ništa manje napeto nije ni u kategoriji žena. U ukupnom poretku vodi Iffland (560), slijedi je Kanađanka Molly Carlson (470), dok treće mjesto sa 332 boda dijele Amerikanka Eleanor Smart i Kanađanka Jessica Macaulay, koje u stopu prati Australka Xantheia Pennisi (328).

Naredna stanica će 13. augusta biti glavni grad Norveške, Oslo, nakon čega slijedi sedmo gostovanje prvenstva u Bosni i Hercegovini. Stari most u Mostaru će pozornica novog sportskog spektakla biti 27. augusta, kada će se pred vatrenom mostarskom publikom saznati imena novih pobjednika.

Sve informacije o prvenstvu i takmičenju u Mostaru dostupne su na zvaničnoj stranici prvenstva.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo